Közélet

2016.06.01. 19:35

Súlyos érrendszeri problémát okozhat a szorongás

Sokaknak van olyan ismerősük, aki úgymond aggódó típus. Az aggodalom, a szorongás az élet velejárója, gond akkor van, ha folyamatosan fennáll, irreális mértékű és már az életminőséget is befolyásolja.

Hargitai Éva ([email protected])

A generalizát szorongásról viszonylag keveset lehet hallani, ehhez képest elég magas arányát érinti a lakosságnak – tudtuk meg dr. Kertész Ágnestől, a Balassa János megyei kórház pszichiátriai osztályának vezetőjétől. Magyarországon körülbelül 150-300 ezer ember lehet érintett, ami a teljes lakosság mintegy hat százaléka. A szakember hangsúlyozta, a betegség legnagyobb kockázatát a hozzá kapcsolódó érrendszeri problémák jelenthetik, mint az érszűkület, az érelmeszesedés. A generalizált szorongással küzdők körében nagyobb a kockázata a stroke-nak, a szívinfarktusnak.

Genetikai és környezeti okok

A generalizált szorongás kialakulása részben genetikai okokra vezethető vissza, hiszen első fokú rokonok között 15 százalék a valószínűsége a megjelenésének. Ugyanakkor tanulni is lehet. Egy szorongó szülőtől a gyermek is azt sajátítja el, hogy mindentől tartania kell. A generalizált szorongás fiatal felnőtt korban alakul ki, a nőknél háromszor, négyszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál.

 A betegség nehezen felismerhető, mert nincsenek olyan drámai tünetei, mint például a pánikbetegségnek. Az állandó örömtelenség, a szüntelen aggodalmaskodás, sokszor irreális okok miatt, a szorongás, a feszültség érzés, a bizonytalanság mind árulkodó lehet. A generalizált szorongásban szenvedő emberek mindent, vélt és valós problémákat egyaránt nagy kihívásnak élnek meg, amit ők nem biztos, hogy jól meg tudnak oldani. Figyelembe véve, hogy az embereknek naponta 100-400 stresszhelyzetet kell megélnünk, és nekik mindegyikre negatív reakciójuk van, azt lehet mondani, hogy fekete, de legalább szürke szemüvegen át látják a világot – mondta dr. Kertész Ágnes. Aztán egyre rosszabb is lesz a helyzet, hiszen a folyamatos szorongás hatására csökken koncentrációs képesség. Ezáltal és amiatt, hogy mindig azon aggódnak, hogy nem tudnak teljesíteni, csökken a teljesítőképesség is. A betegek állandó készenléti állapotban vannak, így hamar el is fáradnak, gyakran kimerültek. Folyamatosan jelen van egyfajta izgatottság, ami az éjszakákban is visszaköszön el- és átalvási zavarok formájában.

Ugyanakkor a szomatikus tünetek más szervrendszerekben is megjelenhetnek, így a generalizált szorongás gyakran okoz emésztési zavarokat, krónikus hasmenés, székrekedés, gyomorideg jelentkezhet. Tartós fejfájás hátterében is gyakran találnak generalizált szorongást. Az elsősorban a vállak táján megjelenő hátfájást a szorongással járó speciális testtartás okozza, a beteg készenléti állapotban van, az izmai folyamatosan feszülnek, a vállát kicsit felhúzza.

Összességében a betegség tartós fennállása jelentős életminőség romlást és akár életveszélyt is jelenthet, ezért ajánlott orvoshoz fordulni.

Évtizedek óta fennálló betegséggel jelentkeznek

A generalizált szorongás esetében is fennáll az egyéb pszichiátriai betegségek társulásának a lehetősége, ami lehet pánik, depresszió, fóbiás zavar, derült ki dr. Kertész Ágnes tájékoztatásából. Hozzátette, a pszichés nehézségek házi kezelésének egyik leggyakrabban alkalmazott módszere hazánkban az alkohol, tehát alkoholfüggőség is kialakulhat. Jellemző, hogy a betegek csak akkor jelennek meg az ellátó rendszerben, amikor már hosszú évek évtized óta küzdenek a generalizált szorongással és már más betegség is társult hozzájuk. A depresszió például ma már jobban ismert kórkép, de így is évek telnek el, mire a betegek orvoshoz fordulnak, de legalább jelentkeznek. Aztán, amikor megvizsgálják a háttérben rejlő okokat, gyakran kiderül, hogy ott egy évtizedek óta fennálló szorongásos tüneti kép áll.

Komplex terápia javasolt

Ha a tünetek fél éven túl tartanak, folyamatosan fennállnak, nehezen koncentrál, szorong, feszült, nem alszik jól, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

A generalizált szorongással küzdő betegek esetében nagyon jól alkalmazható a pszichoterápia. Elsősorban a relaxációs terápiák hatékonyak, ahol a páciens elsajátít szorongásoldó technikákat. Jól alkalmazható a kognitív viselkedés terápia is, amellyel a beteg fejében kialakult torz sémákat – például, hogy ő semmit nem tud jól megoldani, hogy minden kihívás – nagyon jól lehet oldani. A szorongásoldók adását is végig kell gondolni. Ezek alkalmazása azonban csak rövid ideig, a terápia elején javasolt, hiszen a ma forgalomban lévő szerek esetében nagyon nagy a hozzászokási veszély. Olyan típusú hangulatjavítókat használnak, amelyek a szerotonerg rendszerre hatnak. Összességében a gyógyszeres és a pszichoterápia együttes alkalmazása a célra vezető.

A generalizált szorongással küzdő betegek esetében nagyon jól alkalmazható a pszichoterápia. Elsősorban a relaxációs terápiák hatékonyak, ahol a páciens elsajátít szorongásoldó technikákat. Jól alkalmazható a kognitív viselkedés terápia is, amellyel a beteg fejében kialakult torz sémákat – például, hogy ő semmit nem tud jól megoldani, hogy minden kihívás – nagyon jól lehet oldani. A szorongásoldók adását is végig kell gondolni. Ezek alkalmazása azonban csak rövid ideig, a terápia elején javasolt, hiszen a ma forgalomban lévő szerek esetében nagyon nagy a hozzászokási veszély. Olyan típusú hangulatjavítókat használnak, amelyek a szerotonerg rendszerre hatnak. Összességében a gyógyszeres és a pszichoterápia együttes alkalmazása a célra vezető. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!