Közélet

2016.09.16. 17:26

Azt kéri, az emberek ne fordítsák el a fejüket

Segítséget remélve fordult lapunkhoz Beda Andrásné. A nőt és gyerekeit csütörtökön reggel lakoltatták ki faddi otthonukból. Az asszony megfizethető albérletet keres a családnak.

Hanol Erzsébet ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Beda Andrásné segítséget remélve fordult hozzánk. Megfizethető albérletet keres a családjának (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

– Itt ülünk a ház előtt a holmijainkkal, megtalál bennünket – mondta még az indulás előtti telefonbeszélgetésünk során Beda Andrásné. Mire Faddra értünk, már mindenük zsákokba pakolva hevert a fal tövében. A kilakoltatás lényegében lezajlott. A család nem tanúsított ellenállást, tudomásul vették, mi vár rájuk. A bútorok egyelőre maradhattak a lezárt ingatlanban, majd elvihetik azokat, ha lesz hova.

– Nem ingyen várok segítséget – kezdte az asszony. – Nem kenyérért, nem pénzért koldulok, albérletet keresünk, amit meg tudunk fizetni. Azért fordultam a nyilvánossághoz, mert abban bízom, hogy így talán lesz valaki, aki segíteni tud. Korábban szégyelltem magam, de már túl vagyok rajta. Csak mielőbb megoldást szeretnék találni – mondta.

Azt is elmesélte, hogyan jutottak a kilakoltatás a sorsára. Otthonuk a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. révén az állam tulajdonába került, a család pedig bérlőként maradt a házban, ám felhalmoztak hat havi, vagyis 140 ezer forintnyi bérleti tartozást. Emiatt január 31-én az eszközkezelő megszüntette a bérleti szerződést, majd újabb csapásként érte a családot, hogy februárban elhunyt az apa. Az ő nevén volt a bérlői jog. Ezt követően hiába kuporgatta össze az asszony a tartozás összegét, azt már nem fizethette be. Egy ügyvédtől tudta meg, hogy a megoldás az lett volna, ha a férje írásba adja, hogy halála esetén melyik családtagra szálljon a bérleti jog. Áprilisban kapták az utolsó végzést, azóta keresik a megoldást. Még a kilakoltatást megelőző napon is érdeklődtek albérlet után.

A nő jelenleg két felnőtt fiával maradt fedél nélkül. – Szerényen, kétkezi alkalmi munkából élünk. Most a szőlőbe járunk dolgozni – mondta. Ám az, hogy az utcára kerültek, ellehetetleníti számukra a normális életvitelt. Idősebb lánya Gerjenben él, a fiatalabb most átmenetileg hozzáköltözött, hogy iskolába tudjon járni. A 16 éves lány Szekszárdon, a vendéglátó-ipari szakképző iskolában tanul.

Még pénteken is kerestük az Beda Andrásnét. Elmondta, hogy a holmijukat el tudták helyezni, de az éjszakát a szabad ég alatt töltötték. Mégis hisz abban, hogy minden nap van remény. A szomszédok – végtére is harminc évig élt abban a házban, amit most el kellett hagyniuk – kávéval kínálták, kérdezték, van-e mit enniük, és az önkormányzat is próbál nekik segíteni – tette hozzá az asszony. Mint mondta, csak azt kéri, hogy az emberek ne fordítsák el a fejüket.

Az Otthonvédelmi Akcióterv része

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t az Otthonvédelmi Akcióterv részeként hozta létre a kormány. Feladata egy olyan program működtetése, amely a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott, a gazdasági válság miatt kiszolgáltatott helyzetbe került családok lakhatását hosszú távon biztosítani tudja. Azoknak a hiteladósoknak nyújt segítséget, akik teljesítik a törvényi feltételeket. A programban a hiteladós lemond az ingatlan tulajdonjogáról, és bérlőként az otthonában maradhat. Az állam megvásárolja a felajánlott ingatlant és a hitelező elengedi a hiteladós fennmaradó tartozását. A bérlő – ha tudja – később visszavásárolhatja az ingatlant.

Jogok és kötelezettségek

Ha a bérlő maradéktalanul eleget tesz a bérleti szerződésben foglaltaknak, akkor határozatlan időre szóló bérleti jogviszony illeti meg. Súlyos szerződésszegés esetén azonban a Nemzeti Eszközkezelő a lakásbérleti szerződést felmondhatja – írják a zrt. honlapján. A bérlő kötelezettségei közé tartozik a lakbér, a közüzemi díjak, a közös költség rendszeres fizetése, az ingatlan rendeltetésszerű használata, valamint a rendeltetésszerű használat ellenőrzésének segítése. Kérdésünkre a Nemzeti Eszközkezelőnél elmondták: ha megszűnt a bérleti szerződés, és megtörtént a kilakoltatás, később már nincs lehetőség rá, hogy a lakók ismét bérlők legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!