Közélet

2016.09.16. 10:55

Molnár Sándor hajós expedícióra indult a Dunán, egészen Párizsig

Apja, nagyapja is hajós volt Molnár Sándornak. Neki is a víz, a hajó lett az élete – mondja magáról.

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Molnár Sándor az expedíció indulásakor Dunaföldvárnál (A szerző felvétele)
[/caption]

Bizonyára nem túloz, mert tavaly is, idén is dunai expedíciót szervezett. A múlt évben az al-Dunán hajózott, most észak felé indult. Mint emlékeztetett rá, Gróf Széchenyi Ödön 1867. április 6-án a Hableány nevű pici gőzhajójával Budapestről Párizsba indult. A Duna-Majna-Rajna-Marne folyókon jutott el a Szajnára, és május 18-án érkezett meg Párizsba, a világkiállításra. III. Napóleon kétszer is felkereste a hajón, sőt találkozott Verne Gyulával, aki később az utazás hatására írta meg a Dunai hajós című regényét.

Széchenyit a világkiállítás résztvevői óriási érdeklődéssel fogadták, a Hableányt aranyéremmel, őt a Francia Becsületrenddel tüntették ki – húzta alá Molnár Sándor. Nem véletlenül idézte fel a történetet, hiszen mostani útjával erre az expedícióra kíván emlékezni. Két lépcsőben szeretne eljutni Párizsig, az első etapban – körülbelül két hét alatt – Regensburgig megy, ott partra teszi a hajóját, és jövőre onnan folytatja útját, hogy éppen Széchenyi érkezésének 150. évfordulójára fusson be Párizsba. Az ő hajója sem sokkal komolyabb: alig 6 méteres járművét 15 lóerős motor hajtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!