Közélet

2016.10.26. 20:40

Igazi kincs a bogyiszlói paprika

Bogyiszlón augusztus 25. körül kezdték szedni a paprikát. Szép az idei termés, és idén öntözni sem kellett.

Budavári Kata ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Kárász piros paprika, melynek a szedését befejezték Bogyiszlón (A szerző felvétele)
[/caption]

Ez már az utolsó leböngészés – mondja Tóth István. Valószínűleg kevesen tudják, hogy a település polgármestere a Kárász paprika fajta fenntartója. Ebben a paprikában, mint Tóth Istvántól megtudtuk, 130-150 ASTA színerősség van, ám rendkívül aromás. Épp ezért szalonna, sonka mellé kitűnő, ám őrült paprikakánt, például a kolbász töltelékébe is illik, ha valaki szereti a picit csípőset. Még a törökök hozták be, és valamivel több törődést igényel, mint a többi Bogyiszlón termesztett fajta. Az úgynevezett „bogyiszlói paprikát” fehér állapotában savanyítják, a köztudatban Bogyiszló neve ehhez kötődik, de a fűszerpaprikában is nagyon erős. A település sajátos mikroklímája, talaja igencsak kedvez a növény termesztésének, teljesen olyanok a feltételek, mint Kalocsán. Ezért elsősorban kalocsai fajtákkal foglalkoznak a falu lakói, már aki még foglalkozik.

– Sajnos egyre kevesebben vannak ilyenek, inkább csak a korombéliek. A Duna túlsó oldalán többen foglalkoznak vele, így van olyan bogyiszlói, aki ott veszi meg a termést. De ez még a jobbik eset, hiszen az utóérlelés, a csipkedés, őrlés itt, Bogyiszlón történik. És vannak nagy cégek, akik Kínából szerzik be az őrölt paprikát, sokan tőlük vásárolnak, és ezt adják tovább. Ezért azt tudom ajánlani a vásárlóknak, hogy a megbízható, bejáratott helyeket keressék. Az őrölt paprika esetében a drágább a jobb, hiszen sok benne az élő erő, a kézimunka, így 3500 forintnál nem adható olcsóbban – mondja Tóth István. A 2500 forint alatti paprika vagy a Vajdaságból vagy Kínából származik, ahol előfordulnak olyan területek, melyeknek mikroklímája hasonló a bogyiszlóihoz, és ahova vittek kalocsai fajtákat.

Sok törődést igényel a paprika

Kaldóm, Kalorez, Kalocsai 622, Szegedi 80, Mihálytelki. Néhány azon paprika fajták közül, melyek megteremnek Bogyiszlón. Vannak, akik palántázzák a növényeket, Tóth István veti, és állítása szerint a paprika magjának az év 100. napján a földben kell lennie, lehetőleg olyanban, amelyben előző évben gabona termett, és jó tápanyag ellátottságú. Amikor a paprika megérik, és leszedték, utóérlelik egy hónapig, így a paprika tovább pirosodik. Ezután csipkedik, átválogatják és kiszedik a csutáját. Az országban a paprika termő helyek között van olyan, ahol a korai fagy nem tett jót a termésnek, Bogyiszlón szerencsére szép az idei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!