Közélet

2016.11.28. 11:45

Az iskolák fogyasztói tudatosságát ismerték el

Fogyasztói tudatosságra nevelő címet kapott a Szekszárdi SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma, valamint a Szekszárdi SZC Apáczai Csere János Szakgimnáziuma és Kollégiuma.

H. E.

Az erről szóló okleveleket nemrégiben adta át Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelte: fontos, hogy a tanulók megismerjék jogaikat és kötelezettségeiket, hiszen már fiatal koruktól fogva a fogyasztói társadalom tagjai.

A címet – pályázat útján – azok az iskolák kaphatták meg, amelyek intézkedéseikkel hozzájárulnak a diákok fogyasztóvédelmi ismereteinek növeléséhez, tudatos fogyasztói magatartás kialakításához.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Keszthelyi Nikoletta államtitkár Gaál Jánosnak adja át az oklevelet
[/caption]

Az Apáczai Csere János Szakgimnáziumban e téren többek között a tanulók pénzügyi ismereteinek megalapozására fordítanak figyelmet. Osztályonként, félévente 1-1 osztályfőnöki órát szánnak erre, a könyvtárban pedig mindenki számára hozzáférhetővé tették a pénzügyi kultúrák szakkönyvet. A diáknapok során vetélkedőt szerveznek a tanulóknak ebben a témában. A felelős internet és közösségi média használata is hangsúlyt kap, mivel azt is figyelembe veszik, hogy a fogyasztói szokások a digitalizáció irányába mozdulnak. Gaál János igazgató elmondta, a mai világban minden információ kezelésére fel kell készíteni a fiatalokat, ezért tartják fontosnak a fogyasztói tudatosságra nevelést is. Mint mondta, a diákoknak azt is meg kell tanítani, hogy miként ismerhetik fel a silány árut, és azt is, hogyan kerülhetik el a felesleges dolgok megvásárlását. Tudatos gondolkodásra szeretnék nevelni a tanulókat, és ezt a szemléletet szeretnék beépíteni az iskola hétköznapjaiba.

Az Esterházy Miklós Szakképző Iskolában hasonló szempontok mentén valósul meg a fogyasztói tudatosságra nevelés. Kemény Kornélia igazgató-helyettes elmondta, hogy a tanórákon és azokon kívül is törekednek az ismeretek átadására. Osztályfőnöki tanmeneteikben szerepel az alapvető banki, postai, hivatali szolgáltatások ismerete, az ügyintézés módja. Egyes szakmáknál a gazdasági ismeretek mellett figyelmet fordítanak a környezet és a saját egészség, valamint a munkaképesség összefüggésire. Tanórán kívül, például az Esterházy-napon többek között kábítószer-megelőzési előadást hallhatnak a fiatalok, a 2005 óta rendszeresen megrendezett Ökonapon pedig az energiatakarékosság a központi téma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!