Közélet

2017.01.25. 19:00

Ebbe nem kellene belehalni

Tájékoztatót szervezett 6. osztályos diákok és pedagógusok, szülők számára az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét célkitűzéséhez csatlakozva tegnap a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

H. É.

Az egykori ÁNTSZ székházba a Babits Mihály, a Baka István és a Dienes Valéria általános iskolákból érkeztek gyerekek. Szili Lívia egészségfejlesztő a betegség biológiai hátterét vázolta fel, Fábián Szabina járványügyi szakügyintéző a főként az oltásról beszélt, Nyéki István, szűrési koordinátor pedig a rendszeres szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Az orvostudomány mai állása szerint méhnyakrák miatt senkinek nem kellene meghalnia, védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető a tragikus kimenetel – többek között ezt is megtudhatta Szili Líviától a résztvevő mintegy hetven diák, többségében oltás előtt álló lány.

– Az oltóanyagok elkészítéséhez a rákos megbetegedések 70 százalékáért felelős 16-os és 18-as altípusú HPV vírusokat használták fel – ezt már Fábián Szabina mondta. A bizonyítottan hatásos oltás a korosztály számára ingyenes.

Nyéki István szűrési koordinátor a szűrés menetét ismertette a gyerekekkel, hangsúlyozva, hogy felelősek vagyunk önmagunkért és a családunkért is. Elmondta, tavaly kétszer tízezer szakorvosi meghívót küldtek ki a megyében élő nőknek a méhnyakrák szűrésen való részvételre, és néhány ezret védőnőkhöz. A részvétel meghatározása a rendszer sajátosságaiból adódóan nehéz, országos szinten harminc százalékra tehető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!