Közélet

2017.01.11. 13:14

Ha igény van rá, több bölcsődének kell működnie

Címkék#Óvodások

Amennyiben legalább öt család igényli a szolgáltatást vagy legalább negyven három év alatti gyermek van egy településen, akkor ott biztosítani kell a bölcsődei ellátást a januárban életbe lépett törvényi szabályozás szerint.

Hargitai Éva ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Megszűnnek ellátási formák és három új intézménytípus jön létre: a mini-, a munkahelyi vagy a családi bölcsődébe irathatjuk be a kicsiket (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Az édesanyák mielőbbi munkába való visszatérését támogatja az idén január elején életbe lépett törvény, mely szerint már a kisebb települések is kötelesek bölcsődei ellátást biztosítani, ha arra igény van. Eddig mindössze a tízezer főnél több lakossal bíró városok voltak kötelesek bölcsődei szolgáltatást fenntartani. Ezentúl viszont, ha van legalább öt három év alatti gyermek, akinek a szülei igénybe vennék a szolgáltatást, vagy negyvennél több három évnél fiatalabb kisgyermek él a településen, akkor biztosítani kell a napközbeni ellátást. Ennek megvalósítási határideje 2018 vége.

Egyúttal megszűnnek jelenleg működő ellátási formák. Például a családi gyermekfelügyelet jelenlegi formája, mivel a családi napközik csak három év alatti gyermekeket fogadhatnak majd. Szintén nem működhetnek tovább 2017 szeptemberétől az egységes óvoda-bölcsődék. Ezek helyett három új intézménytípus jön létre: a mini-, a munkahelyi, illetve a családi bölcsőde.

– Jelenleg egységes óvoda-bölcsődei csoport működik a zombai óvodában, ahol 2009-ben a megyében az elsők között vezették be ezt az ellátási formát. A csoportban a törvényi szabályozásnak megfelelően öt három év alatti gyermeket és tizenöt óvodást fogadnak – tájékoztatta lapunkat Pál Gyuláné óvodavezető. Ezt a csoportot szünteti meg az emberi erőforrások minisztériuma, és a munkahelyi fenntartó fogja eldönteni, hogy a három lehetőség közül milyen formában folytatódik az ellátás szeptembertől. A szakember hozzátette, tapasztalataik szerint a két év feletti korosztályban van igény, amiről sokat elmond, hogy eddig sohasem jelentett gondot az öt fős létszám betöltése. Arról viszont nincs információjuk, hogy a két év alatti korosztályból lennének-e jelentkezők, mivel eddig nem volt lehetőség az óvodai rendszerben való elhelyezésükre. 

Az igényeket bogyiszlón is felmérték, itt négy családból jelezték, hogy igénybe vennék a szolgáltatást, így nem indul a településen bölcsőde – tájékoztatta lapunkat Tóth István polgármester. Hozzátette, egy tolnai családi bölcsivel működnek együtt, ott fogadják majd a gyerekeket.

Dunaszentgyörgyön megint más a helyzet, ott pont öten jelezték igényüket. Korábban a paksi bölcsődék fogadták be a három év alatti gyerekeket, de a városban helyben megnövekedett igények miatt ma már nem él ez a lehetőség. Hencze Sándor polgármester elmondta, a legjobb megoldás az lenne, ha új bölcsődét tudnának építeni, amit társulásban tudnának működtetni. Ennek megvalósulására viszont kevés esélyt lát. Maga a beruházás 250 millió forintos költséget jelentene, amennyiben az atomerőmű bővítése megvalósulhat, esélyes, hogy ehhez állami támogatást kapna. Másik lehetőség, hogy az óvodán belül próbálnak meg egy épületrészt úgy szeparálni, hogy azzal megfeleljenek a törvényi előírásoknak. Ehhez is források kellenek. Ha ez sikerül, akkor előbb, ha nem, akkor kicsit később indulhat el a szolgáltatás, jelenleg próbálják felmérni a lehetőségeket – mondta a település vezetője. Hozzátette, a fenntartás is plusz költséget jelent majd, egy bölcsődés ellátása éves szinten mintegy egymillió forint, aminek az állami normatíva ennek felét teszi ki.

Százmilliárd forintot különítettek el a bölcsődék és óvodák fejlesztésére

A növekvő igényekhez igazodva a kormány százmilliárd forintot különített el erre a fejlesztési időszakra a bölcsődék és óvodák kapacitásának bővítésére, új intézmények létesítésére, illetve a meglévők korszerűsítésére – tette közzé Novák Katalin néhány hónappal ezelőtt.

A család-, ifjúság - és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár akkor azt is közölte, hogy a közeljövőben a bölcsődei férőhelyek száma is nő a jelenlegi 50 ezerről 60 ezerre, miután – egyebek mellett a gyed extra bevezetésének köszönhetően – mind több kismama szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást. A gyed extra annyit jelent, hogy az édesanya a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát, úgy hogy fizetést is kap és a juttatástól sem esik el.

A család-, ifjúság - és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár akkor azt is közölte, hogy a közeljövőben a bölcsődei férőhelyek száma is nő a jelenlegi 50 ezerről 60 ezerre, miután – egyebek mellett a gyed extra bevezetésének köszönhetően – mind több kismama szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást. A gyed extra annyit jelent, hogy az édesanya a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát, úgy hogy fizetést is kap és a juttatástól sem esik el. Megszűnnek ellátási formák és három új intézménytípus jön létre: a mini-, a munkahelyi vagy a családi bölcsődébe irathatjuk be a kicsiket (Fotó: Mártonfai Dénes) Megszűnnek ellátási formák és három új intézménytípus jön létre: a mini-, a munkahelyi vagy a családi bölcsődébe irathatjuk be a kicsiket (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!