Közélet

2017.04.13. 17:16

Lázár János: az atomerőmű építése össznemzeti ügy

A megvalósítás szakaszába lép az atomerőmű-építés ügye. A beruházás, a majdani üzembe helyezés és a térség fejlesztésének koordinálására Süli Jánost, Paks polgármesterét kérte fel a miniszterelnök – mondta Lázár János, aki a Paksi Társadalmi Tanács ülésére érkezett Paksra. Hangsúlyozta, hogy az erőmű-építés össznemzeti ügy, amelynek viták felett kell állnia.

Vida Tünde ([email protected])

Nagy esély Paks, a térség és nagy esély az energiaszektor számára, hogy a kormány egy jó szakemberrel gyarapodik – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter Pakson. Lázár János szavai szerint, napok kérdése, hogy a kormányfő által felkért Süli János kinevezése megtörténjen, május 2-án pedig leteheti az esküt. Süli János kiváló szakember, élvezi a paksiak bizalmát – szögezte le. Miniszterként feladata lesz az erőműépítés és majdani üzembe helyezés koordinálása mellett a térség felkészítése. Ennek kapcsán további jó hírrel is szolgált a miniszter: e célra idén újabb másfélmilliárd forintos forrást biztosítanak, amelyhez a környező települések a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány pályázata útján juthatnak hozzá.

A kormány célja, hogy az atomerőmű biztosítsa a jövőben is a hazai villamosenergia-felhasználás 50 százalékát, a fennmaradó részt pedig megújuló forrásokból, elsősorban napenergiából fedezné. – Paks célja az olcsó áram garantálása a lakosság és a magyar gazdaság számára, hiszen ez a versenyképesség záloga – fűzte hozzá. Lázár János azt mondta, ez egy állami atomerőmű lesz, magyarok fogják üzemeltetni. Rámutatott: az atomerőmű építése össznemzeti ügy, pártérdekek és viták felett kell, hogy álljon.

A létesítési engedély megszerzése következik

Aszódi Attila kormánybiztos az előkészítés jelenlegi állásáról számolt be. Úgy tájékoztatott, hogy megvan az első fokú környezetvédelmi és a telephely engedély, a következő feladat a létesítési engedély megszerzése lesz. Sikerrel tárgyaltak az orosz féllel és az Európai Bizottsággal is – fűzte hozzá. Süli János úgy értékelte, hogy az elmúlt két évben Lázár János hathatós segítségével a térségfejlesztés kapcsán is jelentős előrelepések történtek.

Köszönöm azt az energiát, amit támogatásomra fordított, hogy közösen tudjuk előmozdítani az atomerőmű ügyét – fogalmazott a miniszterjelölt. Munkája során továbbra is számít dr. Aszódi Attila szakértelmére – fűzte hozzá.

 Miniszterként is Paks és térség érdekeit szolgálja

Harmincegy évig dolgoztam az atomerőműben, mindig szerettem volna még egyszer gumicsizmában járni a területen. Ez egy hatalmas munka, de hatalmas élmény is lesz – fogalmazott Süli János. Megerősítette, miniszterként is Paks és a térség érdekeit tartja szem előtt. Felkérésénél fontos szempont volt, hogy élvezi a lakosság bizalmát, éppen ezért szeretné ezt a bizalmat megőrizni. Hangsúlyozta, hogy az ő sikere és a város sikere elválaszthatatlanok egymástól, ezért nagy jelentősége van annak is, hogy a várost a jövőben is hozzáértő ember vezesse. A választók figyelmébe ajánlotta Szabó Péter alpolgármestert mondván, hogy a közös munka során meggyőződött arról, hogy alkalmas erre a feladatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!