Közélet

2017.04.26. 15:58

Ösvényt vág a gép a hínármezőben

Címkék#Tolna-Mözs

A tolnai holtágon olyan sűrű hínármező alakult ki, hogy a mostani hétvégi kajakverseny sikeres lebonyolítása érdekében gépi hínárvágást kell végezni.

Steinbach Zsolt ([email protected])

A tolnai Északi-holtág város alatti területének nagy részét jelenleg a hínár uralja. Az elmúlt években is jelentős volt a vízinövény burjánzása, idén azonban a tavalyinál is rosszabb a helyzet. A Mádi-Kovács-zsiliptől (bogyiszlói „híd”) a „Pipiligetig” terjedő mintegy másfél kilométeren sok helyen teljesen egybefüggő a hínármező. Ugyanakkor a Bartal-csatorna utáni szakaszon szinte nyoma sincs ennek a vízinövénynek. [caption id="" align="alignleft" width="650"] A kaszálással olyan tiszta, hínármentes sávokat hoznak létre, amelyeken futamokat lehet indítani - Galériánkhoz kattintson a képre (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Az Északi-holtág város alatti részén található a Tolnai Kajak-Kenu SE bázisa. A több Európa- és világbajnok sportolóval is büszkélkedő klub ezen a hétvégén rendezi idénynyitó maratoni versenyét. Az országos viadalt az elmúlt évben nem zavarta a hínár, idén azonban már olyan sűrű a vízinövény-borítottság, hogy a klub kénytelen volt gépi hínárvágást megrendelni a vízügyi igazgatóságtól. A kaszálást a klub finanszírozza.
Átfogó hínármentesítés nem jöhet szóba, mivel az a legóvatosabb becslések szerint is sok millió forintba kerülne. Ám a mostani kaszálással olyan tiszta, hínármentes sávokat hoznak létre, amelyeken a futamokat el lehet indítani, a mezőnyök pedig akadály nélkül át tudnak haladni a kritikus szakaszokon.

A hínár gyérítése természetesen nem csak a vízisportok körülményeinek javítását szolgálja, hanem ökológiai szempontból is hasznos. A kitermelt növényzettel ugyanis jelentős mennyiségű szerves anyagtól szabadul meg a holtág. A kaszálásnál minden szempontból jobb megoldás lenne növényevő halak telepítése. Ám mivel az amur nem őshonos halfaj, a jogszabályok alapján a helyi horgászegyesület nem kapott engedélyt amurtelepítésre.

Iszapcsökkentési próbát végeznek

A holtágak számos problémájának egyike a feliszapolódás, amely összefügg a vízinövényzet elburjánzásával is. A tolnai holtág jelentős iszapmennyiségének – biológiai módszerrel történő – csökkentése már évek óta tervben van. Idén viszont már konkrét lépés is történik ezzel kapcsolatban: egy erre a célra alkalmas, kisebb holtági mintaterületen próbakezelést terveznek.

A beavatkozás előtti mintavételeket, állapotfelmérést éppen ma, szerdán végzi el az önkormányzat által felkért cég a holtágon. 

A beavatkozás előtti mintavételeket, állapotfelmérést éppen ma, szerdán végzi el az önkormányzat által felkért cég a holtágon. A kaszálással olyan tiszta, hínármentes sávokat hoznak létre, amelyeken futamokat lehet indítani - Galériánkhoz kattintson a képre (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!