Közélet

2017.04.24. 08:14

Szülővé válni nem is mindig olyan könnyű feladat

Mit tehet egy anyuka, ha megszületett a gyermeke, de nem számított arra, hogy nem lesz, akivel a gondjait megoszthatná, mert a férje a bővülő család miatt a lelkét is kidolgozza.

Budavári Kata ([email protected])

Új helyzettel találkozik a pár, amikor összeházasodnak, és akkor is, amikor gyermekük születik. Az összecsiszolódás az örömteli pillanatok mellett sok-sok feladattal jár, tudjuk meg Mátisné Orsós Julianna klinikai szakpszichológustól. A szakember Hill és Rodgers családszociológusokra hivatkozik. – Sokszor az összecsiszolódás, egymásra hangolódás időszakában, a saját lakás megszerzésének küzdelmében várja a pár az első gyermekét. A várandósság ideje alatt a nő identitásváltozáson megy keresztül, egy anya lányából egy gyermek anyjává válik. Azt gondoljuk, hogy a szülővé válás spontán módon megtörténik, de sajnos nem. Fontos lenne, ha ezen a területen a párok több segítséget kapnának, akár tájékoztató anyagok, előadások, programok keretében – véli a pszichológus.

Létezik egy fogalom, a szülői felelősség szindróma. Mátisné Orsós Julianna egy háziorvos tapasztalataira utal, aki olyan fiatal anyákkal találkozott praxisában, akik egy vagy két gyermek megszületése után rádöbbennek, hogy felelősek gyermekük életéért, majd hirtelen pánikszerű rosszullétek kezdik őket gyötörni. Egy anya ilyenkor úgy érzi, hogy ő nem lehet beteg, mert hiszen akkor ki neveli fel a gyermekét.

Fontos az anya támogatása és ebben nagyon fontos szerep jut az apáknak és a családnak. Hisz megváltozik a korábbi életmód, a nap 24 órájában aktív döntéseket kell hozni. Segíthet az is, ha az anyuka rendszeresen kimozdulhat, ha egy közösséghez tartozik. Ilyen alkalmakat jelenthetnek a baba-mama klubok vagy a megyében jól ismert Ringató, melynek Szekszárdon nagy bázisa van. László Virág a foglalkozás vezetője elmondta: a Ringatóban nincs alsó és felső korhatár, és nem csak az édesanyákat várják, jöhetnek apukák, nagyszülők, nagy testvérek, és jönnek is.

Az apa szerepe nagyon fontos

Ha az apa az anyagi biztonság megteremtéséért külföldön vagy vidéken vállal munkát, az nehezebbé teszi, hogy a család valóban családként működjön. A férj segítő, megértő együttműködése, jelenléte fontos, húzza alá Mátisné Orsós Julianna. Ha otthon van az apa, akkor megváltozott helyzettel szembesül, hisz a figyelem a csecsemőre irányul. A férj esetlegesen háttérbe szorulhat, ez pedig nem könnyű. Előfordul, hogy a férfi ilyenkor a munkába vagy új kapcsolatba menekül.

– Hangsúlyozom, hogy fontos a családi, baráti segítség, hogy a házaspár kikapcsolódhasson a szülői feladatból. A gyermek személyiségfejlődésében fontos szerepet játszik az apa, fontos, hogy a csecsemő gondozásának részese legyen. A nagyszülők a kezdeti időszakban háttértevékenységekben segítsék a családot, mint a mosás, főzés, vasalás, takarítás – hadd erősödjenek meg a párok szülői szerepükben –, és annyi segítséget nyújtsanak, amit a pár kér – tanácsolja a pszichológus.

– Hangsúlyozom, hogy fontos a családi, baráti segítség, hogy a házaspár kikapcsolódhasson a szülői feladatból. A gyermek személyiségfejlődésében fontos szerepet játszik az apa, fontos, hogy a csecsemő gondozásának részese legyen. A nagyszülők a kezdeti időszakban háttértevékenységekben segítsék a családot, mint a mosás, főzés, vasalás, takarítás – hadd erősödjenek meg a párok szülői szerepükben –, és annyi segítséget nyújtsanak, amit a pár kér – tanácsolja a pszichológus. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!