Közélet

2017.05.18. 19:10

Az ember, aki a chilipaprikával tör be a magyar piacra

Alaposnak, ötletesnek és nagyon szorgalmasnak kell lennie annak, aki ma valami újjal tud előrukkolni a hazai piacon. Bárdos Viktor bátaszéki őstermelő a chilipaprikával tette ezt meg.

Mauthner Ilona ([email protected])

Fotó:

Bárdos Viktor őstermelő, kistermelő 40 évesen jutott el arra, hogy változtatnia kell az addigi tevékenységén. Közel 18 évig az építőiparban dolgozott, mint vállalkozó, foglalkozott gipszkartonnal, útépítéssel, teherautói is voltak, de egyik napról a másikra döntött úgy, hogy ezt nem folytatja tovább: nem fizették ki az addigi munkáit, ami az építőiparban sajnos nem szokatlan. A váltás tehát egyben kényszer is volt. Két évig azonban csak töprengett azon, mit is lenne érdemes a jövőben csinálni.

– Van egy jó mondás, ha nem tudsz jót lépni, inkább ne lépj semmit – mondta Bárdos Viktor. – Így tavaly márciusban már tudtam, hogyan szeretném folytatni az életemet. Sokat olvastam a chilipaprikáról, végül Amerikában élő barátom, Bakó Csaba sietett a segítségemre és ő küldött chilimagokat. Így indult az őstermelői, kistermelői szakasz az életemben. Bárdos Viktor elmondta, a paprika egy részéből szószokat készít, és több étterem és magánszemély is szívesen vásárol tőle. A kiváló hírű szakács, a szintén bátaszéki Makk Norbert is tanácsokkal segítette, segíti a munkája során.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Bárdos Viktor és családja a napokban fejezte be a palánták kiültetését a Nyéki-hegyen lévő területükön (Fotó: M. D.)
[/caption]

A chilipaprikával a munka már januárban megkezdődik, ekkor műanyag pohárba vetik a magokat, mivel a tenyészidő 150-200 nap. Januártól április közepéig egy speciális lámpával világítják meg a palántákat. Ez nem kis villanyszámlát von maga után. Legalább 2800 tövet ültetnek, ami 15 fajtából áll, a legenyhébbtől a legerősebb felé a skálán. Ma hazánkban még nincs sok termelő, aki a chilipaprikával foglalkozna ilyen szinten, sok segítséget kap a család az ország másik felében már tapasztalattal rendelkező termelőktől.

– A nyéki hegyen van egy hektárnyi termőföldünk, ez a nagyság kevés volt ahhoz, hogy szántóföldi növényt termeljünk, de elegendő a kertészkedéshez, így adta magát a chili, mondta Bárdos Viktor. – Kézzel ültettük a paprikatöveket, a család minden tagja segített. Másfél hét alatt készültünk el az ültetéssel. Csepegtető öntözéssel segítjük a palánták fejlődését és augusztus közepétől már szedhetjük a paprikát egészen a fagyokig. Tavaly jó évet zártunk, remélem, az idei is hasonló lesz, tette hozzá a termelő.

A jótékony chili

A hazánkban termesztett paprikán kívül négy másik fajt vontak termesztésbe a világon, amelyek nagy része csípős, vagy még annál is csípősebb. A csípősség mérésére szolgál a Scoville-egység, ez a paprika csípősségét, azaz kapszaicin-tartalmát jelző mértékegység. Értéke 0 (édes) és 3 millió (ehetetlenül csípős) között változik. A Scoville-egység azt a számot mutatja, ahányszoros hígításban érezhető még a paprika csípőssége. A chilinek jó hatása van az emésztésre: zsírégető, javítja a vérkeringést, fejfájást csillapít és számos más jó hatása is van.

Tolna megyében a szekszárdi Bodri Pincészet éttermében már használják a janchili szószt. Bárdos Viktor elmondta, testvéréről nevezte el a készítményt, aki négy évvel ezelőtt halt meg, egy nappal azután, hogy megszületett a kisfia. Testvérét Jánosnak hívták, de kiskorától Jancsikának becézték.

Paprika-nagyhatalom vagyunk, gondoljuk mi, magyarok. Hazánkban az étkezési paprikából valóban egyedülállóan sokat termesztünk, és szép mennyiségben fogyasztunk is (10 kg/év/fő). A világon mégsem a mi általunk ismert zöldpaprika a vezető, sokkal inkább a fűszerpaprikaként használt chili és annak változatai. Colombus világlátó kedvének köszönhetjük a paprika megismerését. Bár felfedezésekor két nagyot is tévedett: egyrészt összekeverte Indiát Amerikával, másrészt a feketeborsról pepper-nek nevezte el a paprikát. Az utóbbi tévedést Európa persze megbocsátotta, hiszen igen megörült a csípős paprikának, ami felválthatta az akkoriban drága és nehezen beszerezhető feketeborsot. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!