Közélet

2017.05.09. 19:01

Közel tízmilliárd forint felhasználásáról határoztak

A gazdaság élénkítését, a foglalkoztatás erősítését, a lakosság komfortérzetének növelését szolgálják a TOP-os pályázatok. Ezúttal 64 pályázat kedvező elbírálásáról számolt be a megyei önkormányzat.

Hanol Erzsébet ([email protected])

Könnyebb szívvel, nagyobb lendülettel tudjuk folytatni a munkát – mondta Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) nyertes pályázatokról tartottak. Az elnök kifejtette: ezúttal öt pályázati tengelyről döntött az irányító hatóság, ami 64 pályázat támogatását jelenti 9,8 milliárd forint értékben. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Kajakosok a Sión. A folyót érintő projekt a turizmjus fejlesztését szolgálná (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

A támogatást nyert intézkedéseket Naszvadi Balázs, a terület- és vidékfejlesztési osztály vezetője ismertette részletesen. Mint mondta, az első tengely a foglalkoztatás elősegítését szolgálja. Ebben a körben ipari területek fejlesztésére adnak támogatást. Tamási, Bonyhád és Kajdacs együttesen több mint 848 millió forintot nyert. Több agrárlogisztikai pályázat is pozitív elbírálást kapott, ami a helyi termelők érdekeit is szolgálja. Szintén ebbe a körbe tartozik a turizmusfejlesztés. Naszvadi Balázs elmondta, hogy olyan települések kapnak ezúttal támogatást, ahol már az alapok adottak, és elérhető valamilyen turisztikai szolgáltatás. Ugyancsak a foglalkoztatás elősegítését szolgálja az óvodák és bölcsődék fejlesztése, bővítése, amelyek a mostani támogatások révén elsősorban kis településeken valósulhatnak meg. Összesen tizenkét pályázat nyert, de mivel ezek nemcsak egy, hanem több tagintézményt is magukban foglalnak, így mintegy húsz intézményt érint a fejlesztési lehetőség.

Pihenőhelyek lehetnek a Sió mentén

Fehérvári Tamás kiemelte a Sió projektet, amelynek megvalósítására a Tolna Megyei Önkormányzat nyert támogatást. A turizmusfejlesztést szolgáló beruházás révén vízen és vízparton szeretnének összeköttetést kialakítani a Balaton és a Duna között. Egy KEHOP projektnek köszönhetően teljes egészében kitisztítják a Sió medrét, a töltését pedig megerősítik a szükséges helyeken. A TOP-ban két pályázatot nyújtottak be, melyek közül a „Sió vízi turisztikai fejlesztés első üteme” részesült támogatásban. Ez lehetővé teszi nyolc vízi kiszálló és pihenőépület felhúzását Ozora és Szekszárd között. A tervek szerint Simontornyán, Pálfán, Sárszentlőrincen, Úzdon, Borjádon, Kölesden, Harcon és Siógárdon épülne megálló, és ezek mindegyikén lehet majd kerékpárokat és vízi eszközöket bérelni. A fejlesztést folytatni szeretnék, így a Szekszárdi Kajak-kenu Sportegyesülettel közösen is nyújtottak be pályázatot.

A második tengelyt a vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztés jelenti. Ezen belül található a zöld város kialakítása, amelyre Tamási önkormányzata nyert több mint 474 millió forintot. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés képezi a harmadik tengelyt. Ide tartozik a fenntartható települési közlekedésfejlesztés, ami kerékpárutak építését foglalja magában. Támogatást nyert Bonyhádon a központtól az ipari parkig húzódó szakasz megépítése, a Tolna–Fadd, az Alsónyék–Bátaszék és a Paks–Dunakömlődi szakaszok építése, valamint Tamási kerékpárút-hálózatának bővítése. Az önkormányzati tulajdonú épületek, illetve intézmények energetikai korszerűsítésére tizenegy település nyert támogatást. A negyedik tengely az egészségügyi alapellátás és a szociális alapszolgáltatások infrastrukturális fejlesztését takarja. Mindkét intézkedési csomagban tíz-tíz pályázat kapott kedvező elbírálást. Az ötödik tengelybe tartozó „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” esetében Dombóvár nyert támogatást, így megkezdődhet a Kakasdomb–Erzsébet utca szegregációval veszélyeztetett területen élők társadalmi felzárkóztatása.

Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző elmondta, összesen tizenhat tengely mentén születnek döntések, és összesen mintegy 240 pályázat sorsáról határoznak, vagyis az elbírálás folyamatos. Tolna megye számára körülbelül 27 milliárd áll rendelkezésre, és közel 13 milliárd forint odaítélésére eztán kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!