Közélet

2017.05.20. 18:43

Nagymamája szerint inkább tízszer adj, mint egyszer kérj

Címkék#Szekszárd

A jó tanácsok és az anyagi támogatás mellett jogi, pszichológiai segítséget is kaphatnak a bűncselekmények károsultjai.

Ihárosi Ibolya ([email protected])

Aki még nem találkozott szekszárdi rendezvényeken János Annával, az nem is jár ezen eseményekre, ő ugyanis biztosan ott van, valamilyen feladatot lát el, például a rendezvényt biztosítja. Tíz évig pénzügyes volt két cégnél, majd a megyei mozgássérült egyesület irodáját vezette szintén tíz évig, akkor már a rokkantnyugdíj mellett.

Talán nem is vállalt volna ennyi mindent, ha 2003-ban nem halt volna meg váratlanul a párja, s döntenie kellett, hogy mi töltse ki az életét. Csak segíteni akart, nem jelentkezett semmiféle funkcióra, de mindig felkérték. Először a polgárőrséghez hívták, aminek azóta is tagja, többféle tisztséget ellátott. A megyei diabétesz egyesület elnökségéről nemrég mondott le, de megválasztották örökös tiszteletbeli elnöknek. 2010-ben önkénteseket keresett az akkor még Igazságügyi Hivatal az állami áldozatsegítéshez, ő jelentkezett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A hozzá fordulók eseteiből látszik, hogy sok, egyre több a családon belüli erőszak, mondta János Anna áldozatsegítő (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Pedig alaphelyzetben nem könnyű az élete, csípőficammal született, tavaly volt a 16. műtétje. A gyerekkorát jóformán a kórházban töltötte, hanyatt fekve tanult. Mégis úgy gondolkodik, ahogy sváb nagymamájától tanulta, hogy tízszer adj, míg egyszer kérsz.

A Fehér Gyűrű Egyesület irodavezetőjeként minden hétköznap délelőtt áldozatsegítéssel foglalkozik a Szekszárdi rendőrkapitányság épületében lévő irodában. Tavaly 162 ügyfél személyesen, 63 pedig telefonon kereste meg a Fehér Gyűrű áldozatsegítő irodáját, ahol meghallgatta őket János Anna. Végül 23-an részesültek összesen 1,2 millió forintos segélyben. Már megírtuk, lejárt az úgynevezett áldozatsegítő mintaprogram, s az önkormányzatok sem finanszírozzák tovább az áldozatsegítőket. A többi kapitányságon egy-egy rendőr, vagy közalkalmazott végzi ezt a feladatot a meglévő munkája mellett. János Anna viszont társadalmi munkában tartja a kapcsolatot az időközben a járási hivatalhoz került állami áldozatsegítő szolgálattal.

A jogszabály szerint a bűncselekmény károsultjainak öt napon belül kérni kell a segítséget a hivataltól a megfelelő papírokkal felszerelkezve. A bűncselekményről szóló rendőrségi igazoláson kívül csatolni kell például a jövedelemigazolást, bizonyítani, hogy mennyi a rezsiköltség. Amit korábban ketten csináltak fizetésért, azt ő most egyedül és ingyen végzi el, ráadásul szerény technikai feltételek mellett. Még városi telefonvonala sincsen, hiszen nem hivatalosan látja el az állami áldozatsegítést.

Tapasztalatai szerint megvan a kockázata az internetes vásárlásnak, ha valaki magánszemélytől vesz valamit. Legutóbb telefon helyett homokot kapott az egyik ügyfele. A hozzá fordulók eseteiből az is látszik, hogy egyre több a családon belüli erőszak. Vegyes összetételben, mert szülők bántalmazzák a gyereket, felnőtt gyerekek a szülőket, a házastársak meg egymást. Sokan nem tudják, hogy ha ellopják az iratait, és megteszi a feljelentést, akkor a rendőrségi igazolás birtokában ingyen pótolják azokat.

Sok éve hatósági tanú. Ebben a funkcióban a terheltek érdekeit védi, amikor azt figyeli, hogy mindenben a törvényes keretek között történjék az eljárás, a helyszínelés, házkutatás.

Aki a virágot szereti...

János Anna Hőgyészen született 1959-ben sváb és bukovinai székely családba. A végzettsége számítógép-programozó, amit viszont sosem gyakorolt. Férjhez ment Szekszárdra, majd elvált. Egy 34 éves fia van, aki Svájcban kertész. A megyei diabétesz egyesület elnökségéről nemrég mondott le. A megyei polgárőrség koordinátora, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület megyei irodavezetője, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének a tagja, az állami áldozatsegítő önkéntese.

Szabadidejében imád sütni és olvasni, ezen kívül csodaszép virágait gondozza. Megkapta a Pénzügyőrségért Érdemérmet, Szekszárd város Szomjú díját, a megyei főkapitányságtól is kapott elismerést a közlekedésbiztonság terén nyújtott kiváló munkájáért. Tavaly – még a vezetése alatt – a diabétesz egyesület lett a megye legjobb civil szervezete. Kiérdemelte a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát.

Szabadidejében imád sütni és olvasni, ezen kívül csodaszép virágait gondozza. Megkapta a Pénzügyőrségért Érdemérmet, Szekszárd város Szomjú díját, a megyei főkapitányságtól is kapott elismerést a közlekedésbiztonság terén nyújtott kiváló munkájáért. Tavaly – még a vezetése alatt – a diabétesz egyesület lett a megye legjobb civil szervezete. Kiérdemelte a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát. A hozzá fordulók eseteiből látszik, hogy sok, egyre több a családon belüli erőszak, mondta János Anna áldozatsegítő (Fotó: Makovics Kornél) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!