Közélet

2017.06.15. 11:02

Kiemelkedő a tároló társadalmi elfogadottsága a térségben

Húszéves jubileumot ünnepeltek a tizenhetedik TETT-re Kész Napon. Különleges apropója is volt az idei alkalomnak, amelynek kedden Bátaapáti és Mórágy adott otthont. Mégpedig az, hogy jubilál a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás.

Hargitai Éva ([email protected])

Kedden immár a tizenhetedik TETT-re Kész Napját tartotta meg a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT). Ez a nap különlegesnek számított a sorban, hiszen húszéves jubileumot is ünnepeltek – ahogyan azt Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a társulás elnöke is kiemelte az alkalomból szervezett sajtótájékoztatón.[caption id="" align="alignleft" width="650"] Honti Gabriella (balról), dr. Kereki Ferenc, Darabos Józsefné és Glöckner Henrik a sajtótájékoztatón (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Hét település részvételével 1997-ben alakult meg a szervezet, amelynek elsődleges feladata a bátaapáti radioaktívhulladék-tároló működésének társadalmi felügyelete és a lakosság tájékoztatása. Tavaly Ófalu csatlakozásával bővült a létszám. Mi sem bizonyítja jobban munkájuk eredményességét, mint az, hogy a tároló működése az egész térségben nagy társadalmi elfogadottságnak örvendhet, ami kiváló környezet a zökkenő- és problémamentes munkavégzéshez.

Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, ez az a nap, amikor a lakosságot közvetlenebb formában tudják tájékoztatni a munkájukról, az elvégzett feladatokról, a terveikről. Kiemelkedő esemény volt idén, hogy az egyes kamrában, májusban elhelyezték az utolsó vasbeton konténert. A munka 2018-ban, a második kamrában már új, még hatékonyabb tárolási koncepció szerint zajlik majd.

Glöckner Henrik, Mórágy polgármestere kiemelte, annak idején Bátaapáti és Mórágy volt a zászlóvivője az ügynek, hogy vállalják ezt a sokak által kritizált feladatot, amelynek ellátása egyrészt nemzeti érdek, másrészt a települések javát is szolgálja, és amely remek példája lett a sikeres együttműködésnek, amelynek alapja az őszinte, nyitott és korrekt kapcsolat.

Öt szakmai előadást hallgattak meg

A francia radioaktívhulladék-tárolók működését ismerhette meg a hallgatóság az ANDA igazgatója, Patrice Torres jóvoltából. Bertalan Csaba, az NRHT fióktelep-vezetője az I-K1 kamra történetét foglalta össze, míg Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője kommunikációs tapasztalataikról számolt be. A Lakossági Ellenőrző Csoport képviseletében annak vezetője, Kardos Zsuzsanna értékelte az elmúlt időszakot, hangsúlyozva, hogy méréseik során mindent rendben találtak. Végül, de nem utolsósorban a tagtelepülések által a társulás révén kapott támogatás felhasználásával elért szép eredményeket Darabos Józsefné gyűjtötte csokorba.

A sajtótájékoztatót követően a 17. TETT-re Kész Nap eseményei párhuzamosan, két helyszínen zajlottak. A bátaapáti szakmai tanácskozáson elsőként Darabos Józsefné, majd Glöckner Henrik mondott köszöntőt. Ezt követően dr. Kereki Ferenc és dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel. Vizin Balázs, a TETT kommunikációs munkatársa Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselőjének köszöntőjét tolmácsolta. Ezt követték a több területet is érintő előadások, majd a Gránit-díj átadása. Ezzel az elismeréssel fejezi ki minden évben a köszönetét a társulás azoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel, szerepvállalásukkal hozzájárulnak a sikeresműködéséhez. Önkormányzati Hivatal jegyzője vehette át az elismerést. A díjat odaítélték Potápi Árpád Jánosnak is példaértékű munkájáért, ám ő – parlamenti elfoglaltságára való tekintettel – egy későbbi alkalommal veszi át az elismerést.

Bakó Józsefné is megkapta a Gránit-díjat

Bakó Józsefné 1986-ban kezdett el a közigazgatás területén dolgozni. Bátaszéken anyakönyvvezetőként, gyámügyi előadóként, a hatósági iroda, majd a város gyámhivatalának vezetőjeként tevékenykedett. Kiemelkedő munkája elismeréseként 1996-ban átvehette a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét. Időközben igazgatásszervező diplomát szerzett, és a közigazgatási szakvizsgát is letette. Mórágy-Bátaapáti körjegyzője 2003-ban lett, 2013. januárjától pedig a Bátaapáti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője. Feladatait lelkiismeretesen és eredményesen látja el. A TETT székhelytelepülésének jegyzőjeként hatalmas feladat hárul rá, amit pontosan, fáradtságot nem ismerve végez.

Mórágyon mindeközben a jövő generációja számára tartottak programot, ott ugyanis a tagtelepülések iskolásai – harminckét gyermek négyfős csapatokban – játékos vetélkedő formájában tájékozódtak egymás településeiről, illetve mutatták be a sajátjuk értékeit.

Hargitai Éva ([email protected]) Öt szakmai előadást hallgattak meg A francia radioaktívhulladék-tárolók működését ismerhette meg a hallgatóság az ANDA igazgatója, Patrice Torres jóvoltából. Bertalan Csaba, az NRHT fióktelep-vezetője az I-K1 kamra történetét foglalta össze, míg Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője kommunikációs tapasztalataikról számolt be. A Lakossági Ellenőrző Csoport képviseletében annak vezetője, Kardos Zsuzsanna értékelte az elmúlt időszakot, hangsúlyozva, hogy méréseik során mindent rendben találtak. Végül, de nem utolsósorban a tagtelepülések által a társulás révén kapott támogatás felhasználásával elért szép eredményeket Darabos Józsefné gyűjtötte csokorba.

Bakó Józsefné is megkapta a Gránit-díjat Bakó Józsefné 1986-ban kezdett el a közigazgatás területén dolgozni. Bátaszéken anyakönyvvezetőként, gyámügyi előadóként, a hatósági iroda, majd a város gyámhivatalának vezetőjeként tevékenykedett. Kiemelkedő munkája elismeréseként 1996-ban átvehette a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét. Időközben igazgatásszervező diplomát szerzett, és a közigazgatási szakvizsgát is letette. Mórágy-Bátaapáti körjegyzője 2003-ban lett, 2013. januárjától pedig a Bátaapáti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője. Feladatait lelkiismeretesen és eredményesen látja el. A TETT székhelytelepülésének jegyzőjeként hatalmas feladat hárul rá, amit pontosan, fáradtságot nem ismerve végez. Honti Gabriella (balról), dr. Kereki Ferenc, Darabos Józsefné és Glöckner Henrik a sajtótájékoztatón (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!