Kultúra

2008.02.05. 17:40

Úgy készíti, ahogy honfoglaló őseink

Honfoglaló őseink díszítőművészetéből kaphattak ízelítőt a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum látogatói. Méghozzá nemcsak hagyományos módon, ábrákkal és képekben, hanem az eredetihez a megszólalásig hasonló fém használati tárgyak bemutatásával.

Szeri Árpád

– Olyan módszerről van szó, melynek segítségével a régi tárgyak eredeti technikával, eredeti munkakörülmények között készülnek – adott tájékoztatást Ódor János régész. – A kísérleti régészet főképpen külsős személyekhez köthető, múzeumunk szakmai tanácsokkal járul hozzá az eredményhez. A külsősök egyike a szekszárdi Stromayer Ádám, a Garay János Gimnázium 12. osztályos diákja, aki tegnap saját kezűleg készített hajfonatkorongokat és karperecet mutatott be a pincemúzeum közönségének.
- Szurokra olvasztott rézlemez, amit cifrázóvasal cizellálok - ismertette a technikát. – Elég sokáig tart, de az eredmény önmagáért beszél – mutatta a csillogó tárgyakat, melyeken növények és állat alakok adták az ornamentikát. – Ha egy honfoglalás kori kézműves feltámadna, nagyjából ugyanilyennek találná saját munkáit. Azzal a különbséggel, hogy egykoron ezüst volt az alapanyag, most pedig réz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!