Kultúra

2008.06.15. 16:00

Nagy Bandó András szerint protekciójuk van a jóistennél a bonyhádiaknak

Nagy Bandó András a Völgységi Könyvfesztivál visszatérő vendége. De nem ő az egyetlen, aki évek óta visszajár Bonyhádra, a kiadók, kézművesek és a látogatók szerint is ez az egyik legszínvonalasabb könyvünnep.

Budavári Kata

Ebédidő épphogy elmúlt szombaton, amikor a nyolcadik Völgységi Könyvfesztivál, mondjuk így: sztárvendégeinek jelenése volt. Nemere István és Nagy Bandó András persze sztárallűrök nélkül, olvasóra és kollégára is figyelve beszélt, beszélgetett, és nézelődött a bonyhádi Perczel kertben. A helyszín jelen esetben nagyon is fontos, a kiadók képviselői és a látogatók is állítják, a könyvtár előtti hangulatos zöld területnél jobbat el sem lehetne képzelni egy ilyen rendezvénynek.

Nagy Bandó András, aki harmadszor volt vendége a könyvfesztiválnak, azon a véleményen van, hogy a bonyhádiaknak protekciójuk lehet a jóistennél, hogy mindig jó időt fognak ki. Könyvbemutatója előtt egyébként az író szabályosan odaterelte a beszélgetés helyszínére a nézelődőket, igaz, utóbbiaknak ez ellen nem volt semmi kifogásuk. A kitelepült kiadók munkatársai és a kézművesek kedvéért még hangosításra is szükség volt, ugyanis ők is kíváncsiak voltak Nagy Bandóra. Az író természetesen nem hazudtolta meg humorista voltát.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] Nagy Bandó András humorát is megcsillogtatta a könyvnapokon
[/caption]
Az elmesélt, megtörtént esetek, melyekben nagy szerep jutott autónak, kulcsnak, szennyvíz-csatornának, ugyanakkor azt példázta, az a jó humoreszk, mely személyes élményen alapul. Humoreszkjeit, illetve interjúkat, publicisztikákat, jegyzeteket és olvasói leveleket is tartalmaznak a Kalandárium című kötetek, melyek válogatások egy-egy év terméséből. Nagy Bandó András nemcsak kilenc saját kötetét, de Maksa Zoltán Majd értesítjük című könyvét, illetve Búth Emília Biccentő Gilice és Cérnapocok, valamint Méhes Károly Spenót és Papucs gyermekkönyveit is bemutatta. Nagy Bandó András utóbbiakkal kapcsolatban az illusztrációkra is felhívta hallgatósága figyelmét. – Ne képregényt adjunk a gyereknek, hanem egy-két illusztráció tegye teljessé az általa elképzelteket – mondta az író. Az írásokat persze nemcsak a személyes élmény, de a pontos kutató munka is hitelessé teheti.

Nemere István a Reneszánsz sátorban most nem ufókról, hanem a történelmi forrásmunkák fontosságáról beszélt. Nemere egyébként az író-olvasó találkozó után még Bonyhádon maradt, és nézelődött. Nézni pedig volt mit, hiszen tizenhat kiadó mutatkozott be. A Könyvmolyképző Kiadó sátránál elsősorban gyerekek csoportosultak. Kocsis Flóra például, aki a gyerekeket olvasásra ösztönző programban is részt vett. A rendszeresen érkező feladatsorok megoldásáért könyvutalványt, illetve kedvezményt kapott a tizenkét éves lány. – Nagyon szeretek olvasni, például kalandregényeket – mondta, majd miután felfedezett egy közelmúltban olvasott regényt, a Marley & Mi-t, lelkesen és gyorsan el is mesélte, hogy nagyjából miről is szól a történet

Bővebben a Tolnai Népújságban!


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!