Kultúra

2009.03.13. 14:07

Szlovákiába készül a Székely Kör

A Bonyhádi Székely Kör megtartotta éves közgyűlését, melyen a tagságon kívül részt vettek a támogatók is.

TEOL/Hunyadi István

Bíró Sándorné, a Székely Kör elnöke beszámolt a 2008-as év szakmai munkájáról. Tavaly tizenkét fellépése volt a népdalcsoportnak. Ezek közül legnevezetesebb a Romániai Fesztivál, valamint a Bonyhádi Bukovinai Találkozások Fesztivál volt. A népdalokon kívül egyházi énekek is szerepelnek repertoárjukban, így minden évben fellépnek a helyi pünkösdi és karácsonyi koncerteken is. Örvendetes, hogy az utóbbi évtizedben állandó a létszámuk, ha valaki elmegy, jön a helyére új ember. Jelenleg huszonhárom tagot számlálnak.


Természetesen szó esett az idei költségvetésről, tervekről, programokról is. A közgyűlésen jelen volt Brauer János a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet elnöke, aki elmondta, a pénzintézet szokásához hűen az idei esztendőre is anyagi támogatást nyújt a hagyományőrző csoportnak. Egyébként a kör működését továbbra is pályázatok útján biztosítják.

A jövő feladataival kapcsolatban Bíró Sándorné elmondta, hogy augusztus elején képviseltetik magukat a Bonyhádi Fesztiválon, a hónap végén pedig szeretnének elmenni Szlovákiába, a Bukovinai Fesztiválok Folklór Találkozójára. Ősszel minősítő versenyen kívánják megmérettetni magukat. Most gőzerővel készülnek a bonyhádi evangélikus templomban tartandó hagyományos pünkösdi koncertre, s emellett már gyakorolják azokat a dalcsokrokat, melyeket a fesztiválokon és a minősítőn adnak majd elő. Próbáikat heti egy alkalommal, két órában a Székely Házban tartják Falkainé Jakab Éva vezetésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!