Kultúra

2009.12.16. 16:12

Páratlan leletek kerültek elő a Dunából

Bemutatták a dr. Gaál Attila, a megyei múzeum igazgatója által szerkesztett, Bölcskei kikötőerőd című könyvet a község polgármesteri hivatalában.

TEOL/Szeri Árpád

Óriási jelentőséggel bír Bölcske számára az 1986 és 1994 között zajló feltárás. Ezt állapította meg Kiss József, a település polgármestere A Bölcskei  kikötőerőd - Római kori feliratok és leletek a Dunából című kötet bemutatásakor. A dr. Gaál Attila múzeumigazgató szerkesztette impozáns kiadvánnyal az érdeklődők első alkalommal a nagyközség polgármesteri hivatalában ismerkedhettek meg.

- A folyó mélyéből felszínre hozott leletanyag Bölcskére irányította a figyelmet - folytatta Kiss József. - S nemcsak az első magyarországi víz alatti régészeti feltárás közel egy évtizedében. Hiszen a munka egyik eredményeként létrehozhattuk azt a római kori kőtárat, melyet immár összekapcsolnak községünkkel. S egyre többen teszik ezt, ahogyan a hozzánk látogatók továbbadják jeles látványosságunk hírét.

Minden elismerést megérdemel a búvárrégész csapat, szoktunk dicsekedni azzal is, hogy annak idején még Cousteau kapitány is meglátogatott bennünket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kiss József polgármester (jobbra), dr. Tóth Endre régész és dr. Gaál Attila, a megyei múzeum igazgatója, a kötet szerkesztője a könyvbemutatón Fotó: M. D.
[/caption]

A könyvbemutató napján a résztvevők megkoszorúzták a kőtár névadójának, néhai dr. Soproni Sándor régésznek a helyszínen elhelyezett emléktábláját. A létesítmény különleges hangulata mindenkit megérint: s nemcsak a buszokkal érkező, a múlt iránt érdeklődő turistákat.

- Meghitt pillanatoknak is tanúi lehetünk itt - mondta a polgármester. - Amikor egy-egy osztálytalálkozó diákjai a kőtárnál gyülekeznek, vagy amikor egy ifjú pár itt fényképezkedik. Azt is tapasztalom, hogy bölcskei családok máshonnan érkező rokonaikat, barátaikat szívesen kalauzolják végig a több mint másfél évezredes, császárkori leletek között. Ezért is fontos a jó hírünk öregbítéséhez hozzájáruló feltárás. S ezért örülünk annak, hogy a könyv megjelenésével egy újabb fejezettel gyarapodhat ez a római korban kezdődő és máig is tartó történet.

Ezek is érdekelhetik