Kultúra

2010.03.01. 12:30

Sokszínűségével kiemelkedett a szürkeségből a megye

Címkék#kultúra

Nagy sikert aratott Tolna megye bemutatkozása a fővárosban, a Művészetek Palotájában.

V. M.

A Hetedhét Ország elnevezésű rendezvény-sorozat keretében minden alkalommal egy-egy megye, ezúttal Tolna mutatta be a közönségnek kulturális kincseit. A program főszervezője, Várkonyi Attila, kiemelkedően gazdagnak és színesnek nevezte megyénk bemutatkozását.

Mint azt dr. Pálos Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, megnyitó beszédében Tolna megye sokszínűségére hívta fel a figyelmet.

A török hódoltság után ide érkező németek és frankok, rácok és bunyevácok, majd a második világháború után érkező székelyek mind-mind magukkal hozták kultúrájukat és továbbadták utódaiknak.

Ez a sokszínűség nyilvánult meg a bemutatóban. A tolnai kézművesek, népi iparművészek tárgyaikat, munkáikat, a táncosok, zenészek pedig dalaikat, táncaikat mutatták be a közönségnek. Az igen nagyszámú érdeklődőt lenyűgözte a rengeteg látni- és hallanivaló, nem utolsó sorban a színpompás népviseletek.

Mint azt dr. Pálos Miklós hangsúlyozta, külön öröm, hogy nagyon sok gyerek és fiatal is volt a közönség soraiban, és megismerkedett megyénk értékes hagyományaival és népművészetével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!