Kultúra

2010.12.09. 04:15

Egy kép miatt lett vége a rendíthetetlennek hitt barátságnak

Serge egy vagyont áldoz arra a fehér képre, melyen átlósan futnak fehér csíkok. A hagyományos ízlésű Marc számára ez a vásárlás barátja sznobizmusát jelzi, a vételt nem is tudja megbocsátani neki.

TEOL/Sz.Á.

Vitába keverednek egymással, a kép kikezdi rendíthetetlennek hitt barátságukat. Yvan eközben közelgő esküvője miatt magánéleti gondokkal küzd és áldozatául esik a barátai között egyre inkább elharapózó viszálynak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Serge szerepét megformáló Steve Walter (balról) és az Yvan-t játszó Matthias Patzelt a barátság határait és korlátait bemutató darabban
[/caption]

Miképp befolyásolja a benső meghatározta valóság az emberi kapcsolatokat? Hogyan lehetetleníti el az egymás közötti párbeszédet? Yasmina Reza író Art, magyarul Művészet című darabja ezeket a kérdéseket járja körül: ám a központi téma sokkal inkább a barátság, mintsem a művészet meghatározása.

Yasmina Reza Párizsban született, Iránban letelepedett spanyol-zsidó származású apát és magyar származású anyát mondhat magáénak. Art - németül Kunst - című színművét először 1994-ben Párizsban mutatták be. Magyarországon 1997-ben láthatta a közönség.

Tegnap este pedig a Deutsche Bühne Ungarn közönsége tapsolhatott a szekszárdi premiernek: a komédia Florin Gabriel Ionescu rendezésében került színre. A három szerepet Andrei Hansel, Steve Walter és Matthias Patzelt alakítja. A Kunst legközelebb december 13-án, hétfőn 17 órától tekinthető meg a Német Színházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!