Kultúra

2011.01.17. 09:10

A hagyományőrzők nélkül nincs élet a faluban

Nincs olyan nap, hogy ne tenne valamit, s nem is történik semmi úgy, hogy ahhoz ne lenne köze Györkönyben a Hagyományőrző Egyesületnek.

Vida Tünde

A község legnépesebb, s legaktívabb civil szervezete a hét végén alapításának tizenötödik évfordulóját ünnepelte. Az eseményre nem kellett hívni vendégelőadót, hiszen van saját kórusa, német és magyar tánccsoportja, amelyek természetesen mind színpadra léptek szombaton.

A sort az óvodások nyitották, majd a Gyöngyvirág Tánccsoport legifjabb tagjai léptek színpadra és sorra azután a többiek. Az est folyamán Krausz Jánosné elnök és Kuti Imréné titkár felidézték mind az alakulást, mind az eltelt másfél évtized legemlékezetesebb pillanatait.

Krausz Jánosné elmondta, hogy az 1994-ben alakult német kisebbségi önkormányzat hívta életre az egyesületet, hogy hatékonyabban tudja segíteni a nemzetiségi hagyományápolást, ki tudja aknázni a pályázati és egyéb lehetőségeket.

Györkönyben ez remekül sikerült, ennek ékes példája a teleház, melynek az egyesület a működtetője. Következő lépés lesz az integrált közösségi szolgáltató tér, amelyre már szintén „zsebben van” a támogatás. Krausz Jánosné úgy fogalmazott, az egyesület jelenti a faluban az összetartó erőt, hiszen az óvodásoktól a felnőttekig, mindenkit soraiban tudhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!