Kultúra

2011.01.25. 07:10

Milliárdos gyorssegélyhez jut a könyvpiac

Az utolsó pillanatban érkezik könyvpiaci szereplők szerint a Márai-program, amelyet fél év késéssel a napokban hirdet meg a kormány. Könyvtártámogatás címén egymilliárd forint áramolhat az ágazatba.

Mézes Gergely

Leginkább a könyves szakma erős lobbierejét mutatja a Márai-program, amelynek levezénylő testületeit ma mutatja be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Ugyanis a tavaly hivatalba lépett kormányzat költségcsökkentő törekvése a kulturális ágazatot sem kímélte, és sokáig úgy látszott, a megszorításokat nem kerülheti el a könyvszektor sem: a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által kezdeményezett Márai-programot júniusban leállították, majd átdolgozásra javasolták.

A könyvpiac 2008-ban stagnált, majd 2009-re a könyvvásárlásra fordított összeg 67,6 milliárd forintról 64,1-re esett vissza, és nem ígér pozitív változást a 2010-es statisztika sem. Zentai Péter László, a MKKE igazgatója elmondta: 2010-et „óvatos optimizmus” és „enyhe növekedés” jellemezte egészen októberig.

Ám a kereskedelmi szempontból legfontosabb adventi időszak nem hozta a várt eredményeket, sőt, a növekedés visszaesésbe fordult. „Sajnálatos, hogy nem indult el tavaly a program, mert nagy szükség lett volna a támogatásra” – jegyezte meg.

A program a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) elkülönített egymilliárd forinttal támogatja a könyvszakmát minden évben. Ebből 800 millió jut magyarországi és határon túli magyar könyvtáraknak könyvvásárlásra.

A programot az NKA-n belül létrehívott két testület, a Márai Irodalmi és a Tényirodalmi Kollégium vezényli le, a pályázatokat várhatóan még január végén kiírják – ekkor határozzák meg a részt vevő könyvtárak körét is.

A könyvtárak első körben egy 250 irodalmi és 250 tényirodalmi címet tartalmazó úgynevezett Márai-listáról választhatnak. A listára kerülésre pályáznak majd a kiadók a nyilvános könyvesbolti forgalomban lévő magyar nyelvű kötetekkel.

A tárca szerint az első lista várhatólag március végére készül el. Az összeállításnál előnyt élveznek a kortárs magyar szerzők művei, illetve a gyermek- és ifjúsági irodalom.

A könyvtáraknak nagy segítség a Márai-program – mutatott rá lapunknak a program kidolgozásában részt vevő kecskeméti megyei könyvtár igazgatója. Ramháb Mária hangsúlyozta: 2009-ben a könyvtárak hétmilliárd forintot fordítottak állománybővítésre, ez most 800 millióval egészül ki, hogy az olvasók a Márai-listán szereplő értékes műveket minél szélesebb körben érhessék el.

A bibliotékák beszerzési kerete nagyon eltérő, jó néhánynak gondot okoz a rendszeres könyvvásárlás. „A könyvtárakat nem az állományukban meglévő kötetek számával, hanem a lakosságszámhoz mért, évente beszerzett újdonságokkal érdemes összevetni. Ebben le vagyunk maradva Európától” – tette hozzá Ramháb Mária.

A programban nem szerepelnek a 3000-nél kisebb lélekszámú települések, ezt Ramháb Mária azzal indokolta, hogy 2005-ben a kistérségi társulások keretében elindult a mozgó könyvtári szolgáltatás, ennek részeként jelentős számban kerülnek új könyvek a kis könyvtárakba.

Kérdéses a Magyar Könyv Alapítvány sorsa

Több kiadó üdvözli a Márai-programot, ám addig nem kívánták részletesen kommentálni, míg meg nem jelennek az első pályázati kiírások. A program főleg azoknak a köteteknek a megjelenését segítheti, amelyek egy szűk réteghez szólnak – mondta el Sárközy Bence, a Magvető főszerkesztője. Előreláthatólag mintegy háromszor akkora összeg lesz a magyar művek külföldi fordítástámogatására, mint eddig – mondta. Ezt mostanáig a Magyar Könyv Alapítványon keresztül finanszírozták. Sajnos nem tudható, mi lesz az alapítvány sorsa – mondta Sárközy, aki szerint a szervezet kilátásba helyezett megszűnésével veszélybe kerülhetnek évtizedes kapcsolatrendszerek is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!