Kultúra

2011.03.26. 07:12

Királyi hangversennyel tisztelegtek Liszt előtt - fotók!

Nagyböjti orgonahangversenyt tartott péntek este a szekszárdi Belvárosi templomban Király Csaba, Liszt-díjas orgonaművész.

R. T.

A koncert apropóját az adta, hogy a nagyszerű magyar zeneszerző, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepli nemcsak Magyarország, hanem szinte az egész világ az idei évben.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A komlói születésű Király Csaba nemcsak Liszt műveket, hanem saját alkotást is játszott a szekszárdi belvárosi katolikus templom orgonáján Fotó: Kiss Albert
[/caption]
A zenei zseniről elnevezett Liszt Ferenc Társaság szekszárdi csoportja szervezte a koncertet, s hívta meg a komlói születésű Király Csabát, aki 1989-ben  orgonaművészi, 1990-ben zongoraművészi diplomát szerzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

Az előadásban a péntek esti mise után szép számban összegyűlt közönség Liszt néhány műve (Magyarok Istene, Ave Maria, vagy a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen) mellett a művész saját művét is élvezhette, amely az Improvizáció egy nagyböjti népénekre címet kapta.

Aktuális témával várta hallgatóit az orgonista, ugyanis Hamvazószerda már elmúlt, a keresztény világ bőven a nagyböjti időszakot éli, ami Jézus Krisztus negyven napi böjtölésére, szenvedésére és kereszthalálára emlékeztet.

Az erre az időszakra eső hat vasárnap nem számít bele a negyven napba, nem része a böjtnek, mert minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!