Kultúra

2011.05.19. 09:12

Démoni ragály és tárlatvezetés a világnapon

A Démoni ragály című vendégtárlat várta a látogatókat a Múzeumi Világnapon a Wosinsky Mór Múzeumban.

Szeri Á. – Vizin B.

Az először 1977-ben megrendezett Múzeumi Világnapot május 18-án ünneplik meg mindenütt, ahol csak létezik ez a közgyűjteményi intézmény. Így történt ez szerdán Szekszárdon is.

A Wosinsky Mór Múzeum a démoni ragályról szóló vándorkiállításra invitálta az érdeklődőket, akiknek ez alkalommal tárlatvezetést is biztosított.

Ez a járvány, azaz a pestis a XIV. században Európa lakosságának mintegy harmadát pusztította el: ez azt jelenti, hogy több mint húszmillió ember halt meg a végzetes betegségben, mely igen mély nyomot hagyott a történelemben is.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vendégtárlata mellett az Örökségünk című, a megye évszázadain végigkalauzoló kiállításra is kérhettek vezetőt az érdeklődők.

A Völgységi Múzeum is csatlakozott a világnaphoz. Színes programokkal várták az érdeklődőket, amelyek közül kiemelkedett – újdonságát tekintve – az V. Völgységi Konferencia előadásait csokorba szedő kötet bemutatója. Ugyanis a könyv, amelyet előszeretettel forgattak a rendezvényen megjelentek tegnap került ki a nyomdából.

Dr. Szőts Zoltán igazgató örömmel ecsetelte, hogy a kötet szerzőinek jelentős része megjelent a bemutatón. Baranyai Andrásné az épített, dr. Kriston Vízi József a szellemi, míg a bonyhádi múzeum igazgatója a történelmi szekciót vezette az író-olvasó találkozón. A program kötetlen beszélgetéssel zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!