Kultúra

2011.07.26. 19:54

Elsöprő sikert aratott a Bartina Franciaországban

Rég koptak már ennyit táncosaink cipői! Matókné Kapási Julianna eme megjegyzése jól érzékelteti a feladatot, ami a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesületre várt Franciaországban.

Szeri Árpád

A Bartina nagyegyüttese Le Puy-en-Velay város és körzete egy hetes Interfolk fesztiválján mutatkozott be az érdeklődőknek, naponta több alkalommal is.

– Közel huszonkét órás autóbuszozás után érkeztünk a céltelepülésre, mely dél-Franciaország vadregényes, hegyekkel, völgyekkel szabdalt vidékén található – mesélte Matókné Kapási Julianna a művészeti vezető.

– Kilenc nemzet kapott meghívást a rendezvényre, Európát a skótokkal együtt mi, szekszárdiak képviseltük. A többiek távoli, egzotikus országokból érkeztek, úgy mint például Dél-Afrikából, Brazíliából, Indonéziából, vagy éppen a Húsvét-szigetről.

Ilyen, a szó szoros értelmében színes és színpompás seregszemlén kellett helyt állnia a Bartinának. S talán mondanunk sem kell: a fiatalok - köszönhetően Nyemcsok Pál és Nyemcsokné Kárpáti Katalin csoportvezetők lelkiismeretes felkészítésének - kitettek magukért.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Franciaországban járt a Bartina. Menettánc Le Puy főutcáján: középen Nagy Tamás, mellette Horváth Dóra, mögöttük Péter Zoltán vonul
[/caption]
– A franciákra nem jellemző az áradozás, de nekünk az összes fellépés után minden várakozást felülmúló elismerésben volt részünk – tudtuk meg Sipos Gergőtől, a nagyegyüttes egyik oszlopos tagjától. – A fesztivál vezetője nem győzött dicsérni bennünket, a közönség lelkes tapsáról már nem is beszélve.

A szekszárdiak bejárták a környéket is, pontosabban a szervezők vitték őket újabb és újabb bemutatkozásokra. Túl sok pihenésre nem volt idő, éppen ezért értékes az az epizód, melynek egy Langogne nevű kisváros volt a helyszíne. Erről már egy másik táncos, a franciául jól beszélő Tóth Klára adott élménybeszámolót.

– Helybeli családok láttak bennünket vendégül vacsorára, mindannyiunkat nagy szeretettel fogadtak. A nappali nagy asztalánál tálaltak nekünk, sonkába göngyölt krémes sajtot, halas burgonyát és helyi különlegességként fűszeres húst, végül pedig sajtot kóstolhattunk meg. A meghívást többek között jóféle szekszárdi bor ajándékozásával köszöntük meg.

Öt világrész táncosainak tapsolt a közönség

"Le groupe de danses folkloriques Bartina est l''un des meilleur groupe d''amateurs du pays." Az Interfolk fesztivál honlapjának méltatása nagyjából azt jelenti, hogy a Bartina az egyik legjobb az ország nem hivatásos csoportjai közül. A honlapon található a résztvevők listája is: zuluk Dél-Afrikából, balinézek Indonéziából, a Yaran művészeti csoport Iránból, a díszes öltözékű brazilok, a kreol balett művelői Martinique-ről, az azték hagyományokat is őrző mexikóiak, a skót dudások, valamint a polinéz hangulatot teremtő Húsvét-szigetiek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!