Kultúra

2011.08.26. 17:47

A Köztársaság Bandája a Csík zenekar előtt húzhatja

Tavaly hirdették meg a Folkbeats tehetségkutató versenyt hazánkban, ahol feltűnt egy bonyhádi zenészeket is felvonultató csapat, A Köztársaság Bandája.

Máté Réka

A tagok a Büdös Vornyik zenekarban, illetve a Bergics András és Czupi Veronika Kettőcske duóban szerepeltek, szerepelnek egyébként, de jó ötletnek találták egy világzenei csapat létrehozását, melynek tagjai: Czupi Veronika - ének, Mischl Erik - ének, hegedű, Szabó Máté - hegedű, Lipics Gergő - hegedű, brácsa, Nier Tamás - brácsa, bőgő, Kiss Alfréd - cimbalom, Czupi Áron - ütőhangszerek, Bergics András - bőgő, koboz, duda.

Tavaly a Vornyik augusztus 20-i pécsi fellépésén mutatkoztunk be ezzel a felállással, és immár egy közös számmal, ami ma Szakítás címen szerepel A Köztársaság Bandája repertoárjában. Régi vágyunk volt ilyen stílusban is játszani, ami már fúziós népzene, és elneveztük folkbeat-nek.

Aztán – érdekes névazonosság – november 30-i jelentkezési határidővel kiírták a Folkbeats tehetségkutató versenyt, ahova kellett két felvétel, amit már stúdióban készítettünk. A név kitalálására egy napunk volt, ajánlatomat az „Elhúzza azt, sejehaj, A Köztársaság Bandája” refrénű dal ihlette.

- Hány induló volt a tehetségkutatón?
- A világzene kategóriában közel 70 csapat között indultunk. Az első fordulóból továbbjutottunk 25-en, itt még a közönség szavazott, de utána már mindig a zsűri döntött, és végül harmadikak lettünk.

- Milyen terveitek vannak a Bandával?
- Jelenleg a cédénket készítjük, melynek a kiadását a Folkbeats finanszírozza. A stúdiómunkát azonban mi álljuk, ez egyelőre befektetés a jövőbe. Minél több dolgot tudunk a népzenéről, annál változatosabbá tudjuk tenni A Köztársaság Bandája muzsikáját.

Kicsit más a hangszerelés, de minden koncerten játszunk autentikus népzenét is, mert nagy örömünkre a közönség igényli - mondta Szabó Máté. - Valószínű a Csík zenekar előzenekara lehetünk néhány állomáson, egyszer már felléptünk előttük - fűzte hozzá Lipics Gergő.

- A dalainkat főképp Bergics Andris írja, ő áll elő az ötlettel, és ebbe belekerülnek a mi javaslataink is. Vannak olyan felkérések, hogy fellépés után táncházat is zenéljünk, úgyhogy mindenképp szükség van a népzenére.

Missziónknak is tartjuk a saját kultúránk megismertetését az emberekkel. Mi valamennyien családi indíttatásból kezdtük zenélni, és Siklósi Krisztiánnak, a bonyhádi népzenetagozat vezetőjének nagy szerepe volt abban, hogy hivatásunknak tekintjük a népzenét.
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!