Kultúra

2011.10.26. 14:06

Megszokott a gyerekzsivaj

Havonta ezer gyerek fordul meg a Paksi Képtárban. A múzeumpedagógia program célja, hogy minden helyi gyerek legalább havonta, a környékbeliek félévente egyszer ellátogassanak az intézménybe.

Vida Tünde

Gyermekzsivaj tölti be a Paksi Képtárat, miközben Göttinger Eszter felidézi, hogy az új épületbe költözés után, 2007-ben indult el a múzeumpedagógiai foglalkozások sorozata. Azzal a céllal, hogy a kiállításokat ne csak a szakmai közönségnek és felnőtteknek tudják bemutatni, hanem a kisiskolásoknak, óvodás korosztályoknak.

Természetesen mindez korukhoz, készségeikhez, képességeikhez igazítva, mondja az intézmény Múzeumpedagógiai kutató és innovációs irodájának vezetője.

Szavaiból hamar kiderül, hogy a gyermekzsivaj megszokott dolog, 2007 óta megötszöröződött a hozzájuk járó óvodások, iskolások száma, akkor havi 160-200 volt, ma bőven ezer fölött járnak és már a középiskolásokat is fogadják.

– Örömünkre szolgál, hogy ők is keresnek minket, a kiállításokat szeretnék megnézni és egyre inkább szeretnék az iskolai tananyagba bekapcsolni ezeket az órákat – fogalmaz a múzeumpedagógus.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A foglalkozások azt szolgálják, hogy a gyerekek bátran közelítsenek a kiállított munkákhoz, és idővel önállóan értelmezni tudják a látottakat Fotó: G. K.
[/caption]
Kistérség tizenkét településről is fogadnak csoportokat, minden településről félévente legalább egy alkalommal utaznak be a gyerekek Paksra önkormányzati támogatással. Szakköri keretek között akár havi két alkalommal is találkoznak egy-egy gyerekkel,. Ám alapvetően az a cél, hogy minden paksi diák legalább havonta egyszer eljusson a képtárba, ahol Göttinger Eszer mellett Halász-Tisza Veronikával fogadja őket.

Egy-egy alkalom másfél órát ölel fel, ebből 20-30 perc a tárlatvezetés, mert hogy az óra az aktuális kiállítási anyaghoz kapcsolódik, erre épül a technikák, alkotói módszerek megismerésére is.

A foglalkozások – fejtegeti Eszter – azt szolgálják, hogy a gyerekek bátran közelítsenek a kiállított munkákhoz, otthonosan mozogjanak bármiféle közgyűjteményben, és ha nem kapnak külső segítséget, legyen néhány kapaszkodójuk, ami alapján önállóan fel tudják fedezni, értelmezni a látottakat.

A Paksi Képtárról, a Tolnai népújság október 27-i számának 2. oldalán bővebben is olvashat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!