Kultúra

2012.07.08. 17:37

Világhírű zenészek léptek színpadra a Gasrtoblueson

A huszadik Gastroblues Fesztiválon felsorakoztak az ország legjobb borászatai és a világ kiváló zenészei, köztük Ken Hensley és Glenn Hughes.

TEOL/V.T.

Hatalmas ovációval fogadta a közönség vasárnap, amikor Gárdai György bejelentette: egymillió forintot adományoznak a huszadik Gastroblues Fesztivál – beleértve a főzőverseny – bevételéből a viski magyar óvoda megépítésére. Jenei Károly református lelkész, a magyar óvoda ügyének intézője alig találta a szavakat, amikor megköszönte. Mint mondta, a jókedvű adakozót megáldja az Isten.

– A jókedv innen nem hiányzik, az adakozó kedv pedig számomra megható módon példa nélküli magasságokat ért el – fogalmazott. Lapunknak elmondta, van remény arra, hogy jövő ősszel birtokba vegyék a magyar gyermekek az óvodát, amit a Gastroblues Fesztivál és Paks városa is többször támogatott. Nem csak a kárpátaljai, hanem a szlovákiai testvérvárosból is érkezett delegáció – mégpedig igen népes – a 20. Gastrobluesra.

Főzőversenyen, fesztiválfocin is helyt álltak. A főzőverseny idén is remek volt,  dacolva a hőséggel, rengetegen neveztek. A sátrakat felülről a nap sütötte, alulról az ételek elkészítéséhez használt főzőalkalmatosságok. Ám ez senkit nem tántorított. Négy kategóriában több tucatnyi étel készült. A borral készült ételek versenyében megint a Reform főzőklub vitte a pálmát.

Vass Jánosné Magdi vezérletével készült a májjal töltött csirkemellel, amelyhez paksi sillerrel készült bakonyi mártást és juhturós sztrapacskát tálaltak. Nyert a klub a borkorcsolyák versenyében is a Kiss Károlyné által sütött téfölös bütökkel. Idén is jöttek a szomszédfalvakból, Györkönyből, Madocsáról, Pálfáról, de az ország minden szegletéből, sőt még a Gastroblues finn testvérfesztiváljának szervezői is ringbe szálltak.

Mindez persze csak egy része volt a fesztiválnak, ahol felsorakoztak az ország legjobb borászatai és a világ kiváló zenészei, köztük Ken Hensley, Glenn Hughes. Vasárnap estére is maradtak koncertek: a Yes billentyűse, Rick Wakeman lépett színpadra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!