Kultúra

2013.02.09. 16:39

A kultúra valódi központja

Pezseg az élet a Csengey Dénes Kulturális Központban. Összetartó kollektíva gondoskodik arról, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő művelődési lehetőséget. Az intézményt 35 éve alapították.

Vida Tünde

Hetente több mint ezren fordulnak meg Csengey Dénes Kulturális Központban. Ebben benne vannak a színház- és mozilátogatók, a különféle tanfolyamok, képzések résztvevői, az iskola rendezvények közönsége ugyanúgy mint a kiállítások és a könyvtár látogatói. Tavaly 2153 rendezvényt szerveztek az intézményben, amelynek négy „telephelye” van: maga a művelődési ház, a dunakömlődi faluház, a sóstói tábor és a cseresznyéskerti erdei iskola.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Györköny is bemutatkozott a központ Szomszédoló programján. Képünkön Hefner Erika, Braun Zoltán györkönyi polgármester és Leber Ferenc paksi alpolgármester koccint (Fotó: TN)
[/caption]

Hefner Erika szűk két évvel ezelőtt kapott megbízást arra, hogy szakmai igazgatóként vezesse az intézményt. Ez ugyan rövid idő, de az intézmény arculatán, légkörén azonban már nyomot hagyott az általa képviselt szemlélet. Ő ugyanis azt vallja, hogy feladatát a legjobb tudása szerint, magából minden maximumot kiadva, szívvel-lélekkel érdemes csak végeznie.

Hogy kollégáitól nem áll távol ez a gondolat, jelzi, hogy ők is teljes fordulaton dolgoznak. Az őket jellemző összhang az intézmény hangulatán és programjain is tükröződik, amit a visszajelzések alapján a közönség is észrevett már. A stáb összesen 21 tagú, de ebben már a 6 takarító is benne van. A programokat 7 szakember szervezi, beleértve az igazgatót is.

Hefner Erika pályázatában egy olyan kulturális klaszter létrehozását írta le, ami névlegesen ugyan nem valósult meg, de valójában létrejött, és hatékonyan működik. Ennek lényege, hogy az önkormányzat e területen tevékenykedő munkatársai és a város intézményei együtt gondolkodva és dolgozva gondoskodnak a város lakóinak programokról, kikapcsolódási, művelődési, ismeretszerzési lehetőségekről.

Számos program bizonyítja ennek sikerét. Hefner Erika példaként említette a Pro Artis Művészeti Iskola által két éve életre hívott Művészeti Fesztivált. Első évben még szerény keretek között egyedül rendezte az iskola, második évben egy héten át kínáltak gazdag programot közösen.

Idén már a Csengey Dénes Kulturális Központ vette át a szerepet az intézménytől, ami az önkormányzattól a Klebelsberg központ fenntartásába került. A program majd’ egy hónapos lesz, Művészeti Hetek néven várja majd az érdeklődőket, mondta el az igazgató. Azt is hozzátette, hogy az intézményeket érintő változások az ő terveiket is befolyásolhatják, netán keresztülhúzhatják, hiszen például a nyáron induló Cseresznyéskert erdei iskola elsődleges közönségét a paksi iskolák diákjai jelentik, de a fenntartóváltás őket is érinti.

Az intézmény életére visszatérve, Hefner Erika elmondta, hogy igyekeztek apróbb-nagyobb beavatkozásokkal kényelmesebbé tenni a házat, annak minden szegletébe pezsgést vinni, más felfogásban szervezni programokat. A Szépkorúak Hete például nem a betegségekről, hanem éppen ellenkezőleg, a vitalitásról szól.

A Csengey Dénes Kulturális Központ nemcsak a város kulturális életében tölt be fontos szerepet, igyekszik a kistérség hasonló intézményei számára szakmai bázist jelenteni annak ellenére, hogy idén már nincs pályázati forrás sem a Közkincs Kerekasztal működtetésére, sem kistérségi kulturális referens alkalmazására.

Jubileumok jegyében telik az idei esztendő

Az intézmény idén ünnepli alapításának 35. évfordulóját. Az ünnepséget novemberre tervezik. Hefner Erika reméli, hogy addigra a színházterem külső burkolatát és a nézőtér székeit ki tudják majd cserélni. Még ezt megelőzően egy másik jubileumra is sor kerül: húszéves lesz a Dunakömlődi Faluház. Már tervezik a fotókiállítást és videoösszeállítást az elmúlt két évtizedről, meghívják azokat a civil szervezeteket, amelynek ezalatt bölcsője volt a faluház, és természetesen szórakoztató programot is szerveznek az alkalomra. És még egy évforduló az intézménnyel kapcsolatban: ebben az évben rendezik meg huszadik alkalommal a határon túli középiskolások olvasótáborát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!