Kultúra

2013.09.23. 09:28

Megszólal az Igazság hegedűje a Bartina zenekar műsorában

Nem várt érdeklődés mutatkozott a zenekar műsorára pedagógusok és intézményvezetők részéről, ezért több helyen bemutatják.

B. K.

Aba várossá avatásán mutatta be először a Bartina Népzenei Együttes és Boczán Béla lantművész, hangszerkészítő Igazságos Mátyás című előadását. Vén Attilától, Medina polgármesterétől, aki zenész is, megtudtuk, hogy a premiert követően nem várt érdeklődés mutatkozik műsorukra pedagógusok és intézményvezetők részéről, így ezt Medinán és a környékbeli településeken is bemutatják.

A zenekar minden évben készít egy zenés, ismeretterjesztő programot. Most azért esett Mátyásra a választásuk, mert 570 éve született, 555 éve választották királlyá, és jövőre lesz 550 esztendeje, hogy megkoronázták. Az első előadást hosszas kutatómunka és felkészülési időszak előzte meg. Hunyadi Mátyás nagy formátumú személyisége történelmünk egyik legkevésbé vitatott alakjává emelkedett nemcsak a magyarság, de a velünk élő népek körében is. Szlovák, szlovén, szerb, horvát, rutén, bosnyák népdalok, hősi énekek százai őrzik a Hunyadiak legendáját. Ugyanakkor a magyar néphagyományból ezek gyakorlatilag kivesztek, töredékek maradtak csak. A műsorban a közönség több hangszerritkasággal, így például csak a leírásokból ismert Mátyás hegedűvel, más néven Igazság hegedűvel is találkozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!