Kultúra

2014.09.21. 19:47

Megint egyszer hazaeveztek a bárkások

– Jó dolog, ha egy alkotó társaság nem egy helyben horgonyoz le, ha egyre újabb vizekre is evez.

TEOL/S.K.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Történelmi események, történelmi személyiségek a képeken (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Nekünk, tolnaiaknak viszont fontos, hogy olykor a mi városunkban is kikössön – mondta Appelshoffer Ágnes, Tolna alpolgármestere a Tolnai Galériában, a III. Bárka Biennálé pénteki megnyitóján, amelyen Pakulár Erika működött közre. A Bárka Művészeti Szalon 1996-ban Tolnán alakult meg, Lönhárd Ferenc vezetésével, aki akkor a tolnai művelődési központ igazgatója volt, ma pedig a társaság elnöke. A művészeti szalonnak nevet adó vízi alkalmatosság pedig Tolna jelképe. Az első, 2010-es Bárka Biennálé központi témája Tolna megye tájai, a másodiké, 2012-ben a megye emberek alkotta környezete volt. 

Ezúttal Tolna megye történelméből kapnak ízelítőt a csoportos Bárka tárlat iránt érdeklődők. A mintegy huszonöt képet bemutató kiállításon a tolnai történelmi események közül a közönség találkozhat például a Rákóczi-szabadságharc idejéből a kölesdi csatával, vagy a II. világháború utáni német kitelepítéssel. A megyéhez kapcsolódó történelmi személyiségek közül mások mellett Szent István, Szent László, I. Béla, Béri Balogh Ádám ihlette meg az alkotókat. A tárlat október 11-ig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!