Kultúra

2014.11.05. 22:09

Négyen vehették át idén az Illyés-plakettet

Tisztelgés a tudomány előtt – a névadó születésnapja alkalmából átadták az idei Illyés-plaketteket a szekszárdi egyetemi karon.

Ihárosi Ibolya

Fotó:

A PTE Illyés Gyula Kar minden év novemberében két jelentős évforduló jegyében ünnepi programsorozattal, tudományos konferenciával, könyvbemutatóval, emlékünnepséggel és kitüntetések átadásával tiszteleg a névadó és a magyar tudomány nagysága előtt. Illyés Gyula ugyanis november 2-án született, harmadika pedig a Magyar Tudományos Akadémia 1825-ös alapításának emlékére a Magyar Tudomány Ünnepe. Az Illyés Napok rendezvényeinek hagyományos eseménye a költő nevét viselő Tolna megyei közintézmények közös főhajtása az író szobra előtt.

Verses, zenés irodalmi műsor tette emlékezetessé a szép számú érdeklődő számára a névadó idei születésnapi ünnepségének kedd esti programját a PTE Illyés Gyula Karon. Évente ebből az alkalomból adják át a kar legmagasabb elismerését, az Illyés-plakettet. Az előkészítő bizottság javaslatára, az intézményben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a díj első fokozatában részesült Adorjáni Endre, a Pedagógusképző Intézet oktatója. Az indokolás szerint a művészeti nevelés és a pedagógusképzés meghatározó egyénisége, több tantárgy felelőse, aki kiemelt szerepet töltött be a vizuális kultúra ápolásában, a tantárgy-pedagógiai képzésben, a kari rendezvények, kiállítások szervezésében és a határon túli kapcsolatok ápolásában. Elismert szobrászművész, legjelentősebb alkotásai a magyarországi és az európai köztereken láthatók. Jelentős szerepet vállal Erdélyben is a magyar pedagógusok körében a vizuális kultúra terjesztésében. A harminc éve fennálló Gyergyószárhegyi Alkotótábor alapító tagja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az első sorban középen a négy kitüntetett: Schmidt Győző (balról), Adorjáni Endre, dr. Harangozóné Genczler Lívia és dr. Varga József (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Az Illyés Gyula Gyakorlóiskolában végzett lelkiismeretes pedagógusi munkája elismeréseképpen dr. Harangozóné Genczler Lívia tanító részesült az Illyés-plakett második fokozatában. Az indokolás szerint  mintaértékű a szakmai felkészültsége, munkája, emberi magatartása. Eredményesen oktat integráltan tanulási nehézséggel küzdő kisgyermekeket. Több évtizeden keresztül bizonyította rátermettségét és hozzáértését mint osztályfőnök és munkaközösség vezető. A gyermekek és szülők körében is komoly közösségépítő munkát végez. Szerteágazó szakmai tudásával járul hozzá, hogy alaposan felkészített fiatal tanítók kerüljenek a pályára.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Illyés Mária, a költő lánya tartott szubjektív hangú megemlékezést édesapjáról kedden a hallgatóknak és az érdeklődőknek (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A kar az Illyés Plakett „Társadalmi kapcsolatok” fokozatával azoknak a külső szervezeteknek, magányszemélyeknek a tevékenységét köszöni meg, amelyek és akik saját eszközrendszerükkel, kapcsolataikkal támogatják a kar működését. Ebben az elismerésben részesült dr. Varga József, a TolnAgro Állatgyógyászati Cégcsoport igazgatója, amely mára Magyarország piacvezető állatgyógyszer forgalmazó cége. Az idén nyáron a cég anyagi támogatásával újultak meg a gyakorló iskola vizesblokkjai.

Ugyancsak ebben az elismerésben részesült a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, amely fontos szakmai kapcsolatot jelent az intézménynek. Szakmailag és anyagilag támogatja a BORkultúra szabadEGYETEMET. A tervezett szőlész-borász mérnökképzésben is fontos együttműködő partnere a karnak. Tagszervezetei révén a hallgatók gyakorlati képzésében is részt vesz. Az elismerést Schmidt Győző, a Danubiana Kft. ügyvezetője, a klaszter elnöke vette át.

A német professzor székfoglalója

Az Illyés napok kiemelkedő eseménye volt Professzor Hans-Heino Ewersnek, a frankfurti Goethe Egyetem igazgatójának szerda délutáni székfoglaló előadása. Az elismert nemzetközi szaktekintélyt a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa ma avatja díszdoktorrá az Illyés Gyula Kar felterjesztésére. A professzor 1990-től vezeti a Goethe Egyetem Gyermek és Ifjúsági Irodalom Intézetét. Számos gyermekirodalommal foglalkozó társaság tagja, illetve elnöke. Sok tanulmánya jelent meg a gyermekirodalom elméletéről, történetéről. 2000-ben látott napvilágot a Gyermek- és ifjúsági irodalom című könyve, amely bevezetés a gyermekirodalom kutatásába.

Nemzetközi turisztikai konferencia

Megkezdődött szerdán a Tudomány hónapja rendezvénysorozat keretében a Kárpát-medence turizmusának aktuális kérdései elnevezésű nemzetközi konferencia, amelyen két nap alatt több mint 30 eladás hangzik el. Hogyan járul hozzá a turizmus a vidékfejlesztéshez, milyen kihívások állnak az ágazat előtt, és még sok más kérdésre keresik a választ. Szó esett, illetve esik többek között a fenntartható és az ökoturizmusról, a helyi termékekről, a marketing és a klaszterek szerepéről. A szekciókban már sikeres programokról szólnak az előadók, köztük a villányi, a Hargita megyei tapasztalatokról, a Szekszárdi Borkultúra Szabadegyetemről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!