Kultúra

2016.06.12. 16:46

A könyvekről szólt a hétvége a Perczel kertben Bonyhádon

Nagy látogatottsággal, színes programokkal zajlott le a hétvégén a Völgységi Könyvfesztivál.

Hargitai Éva ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A három napos kulturális program kavalkád során most is számos könyvesstand, író-olvasó, illetve közönségtalálkozó várta az érdeklődőket (Fotó: Makovics Kornél). AZ ESEMÉNYEN KÉSZLT FOTÓKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
[/caption]

Nem sokkal az aznapi első program kezdése előtt, szombaton délelőtt már szállingóztak az érdeklődők a Perczel kertbe, ahol a Völgységi Könyvfesztivál keretében számos standnál kedvezményes könyvvásárlási lehetőségeket kínáltak a kiadók. Bár a három napos program főszereplői a könyvek voltak, minden bizonnyal sokan nézték meg a kézművesek portékáit is, a gyerekek közül többen is biztosan megakadtak az ötletes kézi báboknál, az arcfestő műhelynél, a jégkásás, a lufis és játékos standoknál.

Tizenhatodik alkalommal rendezte meg a hétvégén a bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár a fesztivált. Természetesen a három napos kulturális program kavalkád során most is számos író-olvasó, illetve közönségtalálkozó várta az érdeklődőket. Többek között pénteken Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő beszélt arról, lehet-e egyenlőségjelet tenni a migráció és a terrorveszély közé. Ez volt az egyik legnépszerűbb program – tudtuk meg Kult Imrénétől, a könyvtár vezetőjétől. Sikeres volt a Marching Jazz Band péntek esti koncertje, és sokan éltek a lehetőséggel, hogy közönségtalálkozón ismerkedjenek meg Endrei Judit, volt tévés műsorvezetővel, sikeres szerzővel.

Összességében nagy volt a látogatottság, minden programon 80-100 fős részvételt tapasztaltak, és a Mozdulj Bonyhád futáson is több résztvevő állt rajthoz, mint korábban. Az időjárás kegyes volt a rendezvényhez, csak a szombat esti Bartina koncertet kellett a könyvtár épületében megtartaniuk.

A könyvtárért, a kultúráért díj

A programot pénteken Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere nyitotta meg. Ezt követően került sor A könyvtárért, a kultúráért díj átadására, amelyet ez alkalommal a német kisebbségi önkormányzat érdemelte ki. Az elismerést minden évben olyanok vehetik át, akik támogatják a bibliotéka tevékenységét. Kult Imréné elmondta, a német kisebbségi önkormányzattal több közös programjuk is van, rendszeresen hozzájárulnak versenyeik, vetélkedőik díjazásához. A megnyitó a Bonyhádi Ifjúsági és Utánpótlás Fúvószenekar, valamint a Kränzlein mini tánccsoport közreműködésével zajlott le.

Egy korty derű – a hétköznapi örömök

A könyvfesztivál vendége szombaton délelőtt V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja újságírója, több sikeres könyv szerzője volt. Egy korty derű című előadásában azzal foglalkozott, hogy mekkora szerepet töltenek be az életben az apró örömök, és mennyire fontos, hogy a kis dolgoknak is örülni tudjanak az emberek. Hangsúlyozta a derű részben hajlam, amelyet magában hordoz az ember, de tanulni és fejleszteni is lehet. Ugyanakkor néha - nálunk különösen - szükség van arra, hogy az embereket emlékeztessék rá, mennyire fontos, hogy tudjanak örülni. A párkapcsolatokra kitérve kiemelte, óriási kincs az, ha két ember össze tud kapaszkodni egy életre. A kapcsolat fenntartásához azonban meg kell őrizni derűt, az iróniát önmagunk és a párunk iránt, így könnyebb elviselnünk magunkat és a másikat is. Hozzátette, a kapcsolati feszültségek nem a világ nagy kérdésein, hanem apró mindennapi sérelmeken alapulnak, amelyek a másik meg nem becsülését fejezik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!