örökség

2017.12.06. 13:15

Már biztonságban van Bertold Brecht filmhagyatéka

A német író dokumentumait több évig digitalizálták.

Majdnem kétévi munka után befejeződött Bertold Brecht (1898-1956) német író filmhagyatékának digitális feldolgozása – jelentette be a Berlini Művészeti Akadémia.

A munka eredményeként a jövő évtől a drámaíró, költő, rendező archívumának mintegy 50 filmjét adatbankban lehet keresni, és olvasóteremben meg is lehet tekinteni. A feldolgozáskor eddig ismeretlen anyagokra is bukkantak – közölte az akadémia.

A Deutsche Kinemathek alapítvánnyal közösen végzett munkát azért kellett sürgősen elvégezni, mert az 1920-as évek végétől a 70-es évekig összegyűjtött analóg filmanyag egy része kritikus állapotban volt, a megsemmisülés fenyegette a szakértők szerint.

A dokumentumok magját Brecht családja és kortársai privát filmjei képzik, de feldolgoztak számos olyan felvételt is, amely a szerző színházi munkáit rögzítette.

Az újonnan felfedezett anyagok közé tartozik a Berliner Ensemble 1957-es Kurázsi mamájának tévéadása, valamint a Galileo 1974-es New York-i előadásának felvétele Charles Laughtonnal a főszerepben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!