felújítás

2019.03.17. 20:00

Végre beköltözhet a plébános

A vezető tervező több hónapos levéltári kutatás után kezdett a munkához.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Nemsokára beköltözhet a plébániára a plébános. Ravasz Csaba hét éve került Tolnára, s eddig a megüresedett kántorlakásban élt a szomszéd utcában. A plébánia ugyanis lakhatatlan, veszélyes épület volt, az egyik fal süllyedése miatt arasznyi szélesen végigrepedt a mennyezet. A helyreállítás és felújítás három ütemben, három év alatt történt meg, összesen mintegy százmillió forintos ráfordítással.

Most már az utolsó simításokat végzik a kivitelezők, elkészült ugyanis az udvar térkövezése, helyükre kerültek az új kapuk is.

Mivel műemléki védettséget élvező épületről van szó, folyamatos egyeztetésre volt szükség a szakhatósággal a használható anyagokról és színekről, hogy az eredeti kinézete, hangulata megmaradjon a plébániának.

A felújítás Lajtai Zoltán tervei alapján készült. A vezető tervező több hónapos levéltári kutatás után kezdett a munkához. A plébániatörténettel a templomtörténet is összefüggött, s ennek köszönhetően új, várostörténeti adalékokkal is hozzájárult Tolna múltjának megismeréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában