aukció

2017.08.21. 15:43

Húszezer font egy eredeti Beatles-kotta

6,6 millió forintért kelhet el a Beatles zenekar Eleanor Rigby című számának eredeti, kézzel írt kottája egy szeptemberi aukción, amelyen a dallal halhatatlanná tett nő sírjának létezését igazoló dokumentumok is a tételek között szerepelnek.

„Mindkét tétel fantasztikus, egyedülálló és óriási történelmi jelentőséggel bír, az pedig, hogy épp egyszerre bukkannak fel egy aukción, valóságos csodának számít”

- mondta Paul Fairweather, a szeptember 11-ére meghirdetett warringtoni aukciót bonyolító Omega Auctions munkatársa, hozzátéve, hogy feltehetőleg ádáz licitharc fog kibontakozni a tárgyakért.

A ceruzával írt kottát, amelynek leütési árát 20 ezer fontra becsülik, a Beatles néhai producere, George Martin vetette papírra és az övé mellett Paul McCartney aláírása is szerepel rajta. A dokumentumon lévő jegyeztek azt részletezik, hogy a dalt a londoni Abbey Road-i stúdióban kell rögzíteni, valamint, hogy négy hegedű, két mélyhegedű és két cselló kell az előadásához.

Az 1966-ban megjelent számmal kapcsolatban McCartney azt mondta, hogy az 1965-ös Help! című film szereplője, Eleanor Bron, valamint egy Rigby nevű borkereskedés ihlette a dal címét.

Az 1980-as években aztán kiderült, hogy van egy sírkő a Liverpoolhoz közeli Woolton egyik templomkertjében, melyen az Eleanor Rigby név szerepel. McCartney és John Lennon ebben a kertben találkozott először 1957-ben. A két Beatle később elárulta, hogy gyakran vágták le az utat a templomhoz tartozó földeken keresztül. A sírfelirat szerint Eleanor Rigby 1939-ben halt meg 44 évesen.

McCartney azonban a mai napig kitart az általa elmondott történet mellett és 2008-ban is azt nyilatkozta, hogy „Eleanor Rigby teljes egészében kitalált figura, aki az ő agyában született meg”. „Ha valaki pénzt akar költeni egy dokumentum megvásárlására, hogy bizonyítsa egy kitalált karakter létezését, akkor tegyen úgy” – tette hozzá akkoriban a zenész.

A sírhelyhez tartozó dokumentumokat egy tételként kínálják eladásra egy 1899-es miniatűr bibliával, amelyben az Elenor Rigby név szerepel. A tétel leütési árát ötezer fontra becsülik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában