2001 FO32 kisbolygó

2021.02.21. 12:40

A kutatók is elképedtek, hatalmas aszteroida tart a Föld felé

Az űrkutatási hivatal potenciálisan veszélyesnek minősítette az objektumot, ami kétmillió kilométerre halad el a Föld mellett. Számításaik szerint március 21-én kerül hozzánk vészesen közel.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Egy hatalmas, 2001-ben felfedezett aszteroida tart felénk: a 2001 FO32 jelű kisbolygó 0,8-1,7 kilométer átmérőjű. Összehasonlításképpen, az objektum körülbelül akkora, mint a San Franciscó-i Golden Gate híd.

Bolygónk mellett gyakran haladnak el aszteroidák – ha nem is ekkorák-, és a NASA szerint ez esetben is ez fog történni. Számításaik szerint március 21-én húz majd el a Föld mellett.

Az objektumot azért minősítette potenciálisan veszélyesnek az űrkutatási hivatal, mert az nagyjából kétmillió kilométerre halad el a Föld mellett. A 2001 FO32 mérete és sebessége miatt is különleges: amikor a közelünkbe ér, körülbelül 124 ezer km/h-val halad majd.

A NASA folyamatosan kémleli az űrt a veszélyesebb aszteroidák után, de egyelőre nem találtak olyat, amely miatt a következő 100 évben aggódnunk kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!