2023.05.27. 06:30
Szereti a gépi fagyit? Ezután már nem fog rajongani érte
Nagy eséllyel egy bacilustanyából kapja a hűsítő édességet.
Illusztráció: Shutterstock
A fagylalt igazán jól tud esni a forró napokon. Ha te is rajongsz a lágy fagyiért, akkor sajnos csalódást kell okoznunk, ugyanis veszélyes baktériumokat tartalmazhat!
Bármennyire csábítóak is ezek a hűsítő csemegék, jobb, ha kétszer is meggondoljuk, hogy fogyasszunk-e belőlük: az adagológépek ugyanis az egészségünkre veszélyes baktériumokat rejthetnek.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2023/05/XyUifCdzQmVAtbjd4_flUZBlvP512K44u5StP6xi7X0/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhZTRkZDJlNWVjNTRiODI5YWE2MzgwNDliYzU3Yjk4.jpg)
A hűsítő finomságokat adagoló gépek belseje fokozottan ki van téve a szennyeződéseknek, lerakódásoknak, ugyanis géptől függően 10–24 óránként alaposan ki kellene takarítani és fertőtleníteni. Ha ezt elmulasztják, penész alakulhat ki, vagy ami még rosszabb, könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, amik aztán a kiadott fagyival bekerülhetnek a szervezetünkbe, és akár súlyos betegséget is okozhatnak.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2023/05/wQGiWJ05rAB6CPo_pa0xFUs0ePJm4AOnqyMXfBQUd2E/fit/1200/1093/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q0MTFmM2YyZDdmODRiYzNiMmRlMTNiMmE0ZWNhN2I4.jpg)
A fagyiadagoló gépeket nehéz tisztán tartani, hiszen vannak bennük olyan alkatrészek, amiket nem lehet kiszedni, tehát ezekről a helyükön kellene eltávolítani a szennyeződéseket. Ám míg a gépek kezelése könnyen megtanulható addig a szakszerű szétszerelésük és fertőtlenítésük más lapra tartozik. Sajnos sok helyen előfordulhat, hogy a kiszolgáló személyzet ilyen irányú képzése elmarad, így a napi takarítási rutinnak sem része a fagyiadagoló gépek tisztítása - írja a Mindmegette.hu cikkében.
![](https://cdnkpi.mediaworks.hu/2023/05/Vw64a8kK3aSuW6cIOEMW8bUK5u-ete8ks5SaLUfLUBU/fit/1200/820/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc5YzEzY2NmZGQxYTQ2MDI5ZTMzNTJhNGFiOGQ4NTI5.jpg)
Veszélyes lehet a fagyi is
És ha még a gépeket megfelelő módon és az előírt időközönként tisztítják is, maga a fagylalt is okozhat megbetegedést, ha nem a megfelelő hőmérsékleten tárolják.
Sok lágy fagylalt pasztörizálatlan alapanyagokból készül, emiatt –40 fok alatt kellene őket tárolni, hogy ne szaporodjanak el rajtuk a baktériumok.
Az elmúlt évtizedekben számos megbetegedés történt például az Egyesült Államokban a lágy fagylaltok miatt: 2005-ben Ohio államban több mint 120 ember betegedett meg, amikor egy lágyfagylalt-gép Staphylococcusszal szennyeződött.
Egyszóval legyünk óvatosak, inkább részesítsük előnyben a cukrászdák hűtőpultos kínálatát, vagy készítsünk otthon fagylaltot.
Bulvár-celeb
- Hunyadi Donatellának le sem kell vetkőznie, igy is izgalomba hozza a követőit
- Ónodi Henrietta szívrohamot kapott, súlyos állapotban kórházban van a legendás tornász
- Ez már több a soknál! Ocsmányságokkal próbálta lejáratni Opitz Barbit az exe
- Szandi lányát utolérte a szerelem Amerikában, meg is mutatta sármos kedvesét
- Ez elképesztő: alig lehet felismerni a 85 éves Terence Hillt