Frankfurti autókiállítás

2017.09.14. 16:34

Nagy változás kell a német autóiparban

A német autóiparnak az ágazat iránti bizalmat megtépázó dízelbotrány után a lehető leggyorsabban vissza kell szereznie szavahihetőségét – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a 67. frankfurti nemzetközi autókiállítást (IAA) megnyitó beszédében.

A kancellár szerint az autógyártás helyzete, mint cseppben a tenger mutatja, hogy most kell megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy Németországnak 10-15 év múlva is jól menjen a sora. Ehhez erős, innovatív, a munkahelyeket megőrző, a klímavédelmi célok teljesítéséhez hozzájáruló autóiparra van szükséges, amely lépést tart a digitalizáció, a meghajtási technológia és az autonóm – önvezető járművekkel zajló – közlekedés fejlődésével – mondta a politikus.

A kihívások súlyát jól jelzi, hogy Kína „hangosan gondolkodik” a robbanómotorra alapozott mobilitás korszakának végéről, de bíztató, hogy az elektromos és hibrid meghajtással kapcsolatban Németországból származik a világon benyújtott szabadalmak egyharmada – mondta Angela Merkel.

Kiemelte: mindent meg kell tenni azért, hogy a német autóipar sikeres legyen a „károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitás felé tartó átalakulásban”. Mint mondta, „kettős stratégiát” kell követni, mert a robbanómotor még évtizedekig megmarad, ezért növelni kell hatékonyságát, és ezzel párhuzamosan minden eddiginél nagyobb erővel kell dolgozni az új meghajtási technológiák fejlesztésén.

Az egész világ figyel rá

A kétévente megrendezett IAA-n ezúttal 39 országból csaknem 1000 kiállító vesz részt, és több mint 50 autómárka újdonságait mutatják be. Kiemelkedő az elektromos meghajtású modellek és a városi terepjárók aránya.

A szeptember 24-ig tartó kiállításon számos Magyarországon érdekelt cég is részt vesz. Így például a Suzuki bemutatja a Swift Sport harmadik generációját, amely a társaságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint „alacsonyabban és szélesebben ül, agresszívabb a vonalvezetése, a nyomaték és a tömeg aránya pedig egyértelműen egy kiválóan manőverezhető, élményautóvá teszi”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!