tapssal szavaznak

2018.08.31. 12:16

A nézők dönthetnek egy Shakespeare-darab főszerepéről Bécsben

A Volkstheaterben a nézők dönthetik el, kit akarnak látni A velencei kalmár című Shakespeare-mű címszerepében.

The actors of Schillerbuehne Halle Laura Kremeike, Fridolin Ankerholdt, Matthieu Roy and Svea Schiedung (from left) rehearse for their touring the play "The Merchant of Venice" in Halle (Saale), Germany, 29 June 2016. From July 1 to 24, the Shakespeare play of the theatre will be perfromed at the 'Schloesser-Tournee des Theaters'. The Schillerbuehne (lt.Schiller stage) acts as a non-profit organization and has become dedicated to the promotion of music and theatre. In Saxony-Anhalt there are 50 independent theatre groups and individual actors. Photo: Hendrik Schmidt/dpa

A Volkstheaterben minden előadás kezdetén bemutatják a közönségnek a lehetséges három főszereplőt, akik közül a nézők tetszésnyilvánítással választhatják ki az aznapi főszereplőt. Aki a legnagyobb tapsot kapja, az játssza a velencei zsidó kereskedőt.

A nézők ezzel nemcsak a főszereplő személyéről, hanem a figura milyenségéről is döntenek,

az egyik színész ugyanis egy „komoly kapitalistát” alakít, a másik egy konzervatív zsidót, egy színésznő pedig egy zsidó nőt, akinek a férfiak világában kell megállnia a helyét. Előadás közben újra megkérdezik a közönséget, hogy kitől akarja hallani Shylock híres monológját.

A darabot rendezőként jegyző művészeti vezető, Anna Badora hangsúlyozta, hogy a választás elé állítással nem akarják erkölcsi állásfoglalásra bírni a nézőket, a vitatott, gyakran antiszemitizmussal gyanúsított mű formabontó színre vitelével nem annyira a zsidóság kérdését feszegetik, mint inkább általában a közhelyekét, az általánosításokét, és igyekeznek bevonni a közönséget az alkotói folyamatba.

Az első előadást, amelyen a közönség döntheti el, hogy ki legyen a főszereplő, szeptember 8-án tartják.

Borítókép: Hendrik Schmidt/dpa/AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!