Cino del Duca-díj

2020.05.30. 11:34

Rangos francia irodalmi elismerést kap Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates amerikai író kapja Franciaország legmagasabb pénzdíjjal járó irodalmi elismerését.

A gyakran a Nobel-díjhoz vezető lépcsőfoknak tekintett Cino del Duca World Prize 200 ezer eurós (70 millió forintos) díjazással jár.

Az elismerést elnyerte korábban Andrej Dmitrijevics Szaharov, Mario Vargas Llosa és Patrick Modiano is, akik később Nobel-díjban is részesültek.

A Simone del Duca olasz születésű üzletemberről, filmproducerről és jótékony műpártolóról elnevezett Cino del Duca-díjat a Francia Intézet gondozza.

Oates az elismerést következő hónapban vette volna át Párizsban, a ceremóniát azonban a koronavírus-járvány miatt törölték.

Joyce Carol Oates öt könyve, köztük a Marilyn Monroe életét bemutató Blonde (A szőke) című műve a Pulitzer-díjra esélyesek között volt korábban, az elismerést végül nem kapta meg. Megnyerte azonban az amerikai National Book Awardot, emellett több mint hatvan regényét, novellagyűjteményét, színjátékát és a The Lost Landscape című memoárját is díjakkal tüntették ki.

A 81 éves írót rendszeresen az irodalmi Nobel-díjra esélyesek között tartják számon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!