egyedülálló tárlat

2020.09.03. 19:52

Ennyien még sosem látták Raffaellót

Több mint 162 ezer látogatója volt a hétvégén zárult római Raffaello-kiállításnak. A szervezők nagy sikerként könyvelték, hogy a pandémia ellenére ilyen nagy közönséget vonzott a tárlat, amit a Raffaello-életmű minden idők legteljesebb bemutatásaként népszerűsítettek.

Visitors look at the paintings (L-R) "Young Man with an Apple", "Young Woman with Unicorn" and "Portrait of a Man" by Renaissance master Raffaello Sanzio da Urbino, known as Raphael, on March 4, 2020, displayed at the exhibition "Raffaello" at the Scuderie del Quirinale in Rome. - "Young Man with an Apple", "Young Woman with Unicorn" and "Portrait of a Man" (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

A Raffaello 1520-1483 című kiállítást a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján a firenzei Uffizi képtárral együttműködve az olasz fővárosban, a Quirinale-palotában rendezték meg.

A tárlathoz 52 múzeumból és magángyűjteményből 120 műalkotást kértek kölcsön.

Egyebek mellett a londoni Nemzeti Galériából, a párizsi Louvre-ból és a madridi Pradóból is érkeztek művek.

A tárlatot fordított időrendben rendezték be, halálával és utolsó munkáival kezdve és korai évei felé haladva.

A kiállítás helyszínéül azért választották Rómát, mert a mester ott halt meg 37 éves korában, 1520. április 6-án.

A három évig tartó előkészítés után a kiállítás március 5-én nyílt meg, és az eredeti tervek szerint június 2-ig fogadta volna a látogatókat. A pandémia miatt azonban március 8-án be kellett zárni a tárlatot és csak június 2-án nyithatott ki ismét szigorú korlátozások betartásával. Korlátozták a látogatószámot, kötelezővé tették a maszkviselést és ügyeltek a távolságtartásra, hogy gondoskodjanak a közönség biztonságáról. A kontaktkutatást lehetővé téve csak online lehetett jegyet rendelni, és mérték a belépők testhőmérsékletét is.

„Az első naptól telt házzal ment a kiállítás, nagy siker volt”

- közölte szerdán a Scuderie del Quirinale vezetősége.

A kiállítás utolsó napjaiban éjjel-nappal nyitva volt a tárlat.

Borítókép: érdeklődők a kiállításon Rómában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!