firenze

2021.02.09. 16:00

Először került az Uffizi gyűjteményébe egy kortárs utcaművész alkotása

A vegyes technikával készült önarcképet a művész ajándékozta a világhírű gyűjteménynek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Először került az itáliai reneszánsz gyűjteményéről híres firenzei Uffizi képtár kollekciójába egy utcaművész, a brit Endless egy festménye.

A vegyes technikával készült önarcképet a művész ajándékozta a világhírű gyűjteménynek, amelyben Sandro Botticelli, Caravaggio, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Raffaello és Tiziano mesterművei is szerepelnek.

Eike Schmidt, a galéria igazgatója szerint Endless festménye „a punk és a pop eredeti keveréke, amely egész a konceptuális művészetig terjed ebben az önarcképben”.

Az igazgató felidézte, hogy annak idején a Mediciek is kielégíthetetlen szomjúsággal fordultak az újabb és újabb művészeti alkotások felé. „Úgy gondolom, örülnének annak, hogy Endless művészete annak a kollekciónak része lett, amit ők alapoztak meg és ami évszázadokon át ezzel az elhivatottsággal növekedett” – fűzte hozzá.

Endless közleményében megtiszteltetésnek nevezte, hogy műve a gyűjtemény állandó kiállításának része lett.

„Az utcai háttérrel rendelkező művészeket ritkán ismerik el a tekintélyes galériák, különösen az olyan történelmi és kulturális kaliberű múzeumok, mint az Uffizi” – írta Endless.

A firenzei képtár a pandémia miatti zárvatartás után januárban nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!