Járvány

2020.05.06. 08:03

Katasztrofális helyzetbe kerülhet az angol rögbi

Bill Sweeney, a 149 éves Angol Rögbi Szövetség (RFU) ügyvezetője attól tart, hogy a koronavírus-világjárvány negatív gazdasági következményei akár öt-hat évig is hatással lesznek majd a szervezet működésére.

Gloucester's English centre Mark Atkinson (C) passes the ball during the European Rugby Champions Cup rugby union match between Stade Toulousain and Gloucester Rugby at the Ernest Wallon Stadium in Toulouse, southern France, on January 19, 2020. (Photo by REMY GABALDA / AFP)

Forrás: REMY GABALDA / AFP

Fotó: AFP

A brit parlament által felállított bizottságnak – amelynek az volt a feladata, hogy feltérképezze az ország főbb sportágainak jelenlegi helyzetét – a rögbisek ügyvezetője kifejtette: az ő körülményeik egyelőre jók, miután az alkalmazottak közel kétharmadát szabadságra küldték, de a közeljövőben jelentős bevételkiesésre számíthatnak.

Sweeney hangsúlyozta: az RFU bevételeinek 85 százalékát a férfi válogatott hazai mérkőzései jelentik, mivel a 82 ezer néző befogadására alkalmas Twickenhamben egy találkozót követően több mint tízmillió font (körülbelül 4 milliárd forint) kerül a szövetség kasszájába.

Anglia novemberben a hagyományos tesztmérkőzéseken Új-Zéland, Argentína, Tonga és Ausztrália csapatát fogadja, ha a most még érvényben lévő utazási korlátozások addigra nem lesznek érvényben. Jövő tavasszal a Hat Nemzet tornáján pedig három hazai mérkőzésre – Skócia, Olaszország, Franciaország – készülhet.

„Ha a mostani helyzet kitart jövő nyárig, annak katasztrofális következményei lehetnek az angol rögbire” – nyilatkozta Sweeney.

Hozzátette: amennyiben a nézőszámot csökkenteniük kell, úgy 32 millió fontos bevétel kiesésével számolnak. Zárt kapus mérkőzések esetén ez az összeg 85 millió lenne, ha pedig meg sem tudják őket rendezni, akkor 107 millió.

Az RFU egyelőre 15 millió font bevételtől esett el, de különböző költségcsökkentő intézkedésekkel 13 milliót közben spórolt a kiadásokon. Az ügyvezető jövőre 20-25 millió font megtakarítást irányzott elő.

„Amennyiben viszont elmaradnak az őszi meccsek és jövőre nem tudunk játszani a Hat Nemzet tornáján, akkor behatároltak lesznek a lehetőségeink, és kénytelenek lennénk a kormányhoz fordulni segítségért. Ebben az esetben négy, öt vagy akár hat évre szóló tervre lesz szükségünk a visszarendeződéshez” – közölte Sweeney.

Az 1871-ben alapított RFU mintegy kétezer klubot irányít és 2,5 millió játékost képvisel, a sportágon belül a legnagyobb és leggazdagabb szervezetnek számít, miként Angliában is a legnagyobb sportszövetségek közé tartozik.

Forrás: MTI

Borítókép: a Stade Toulousain és a Gloucester Rugby egy januári meccsen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!