Sportdiplomácia

2022.08.12. 12:25

Nem változtat álláspontján az orosz sportolókkal kapcsolatban a NOB

Továbbra sem javasolják Oroszország és a Moszkvát az ukrajnai háborúban támogató Fehéroroszország sportolóinak a meghívását a versenyekre.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke felszólal a 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 20-án.

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) továbbra sem javasolja Oroszország és a Moszkvát az ukrajnai háborúban támogató Fehéroroszország sportolóinak a meghívását a versenyekre.

A NOB változatlan álláspontjáról Thomas Bach elnök nyilatkozott a német Sport Bildnek. Úgy fogalmazott, hogy amíg a háború folytatódik, a NOB ajánlásai érvényben maradnak.

Nincs itt az ideje hozzáállásunk megváltoztatásának

– mondta német sportdiplomata.

Továbbra sem javasoljuk orosz vagy fehérorosz sportolók meghívását a versenyekre, ahogy himnuszuk, zászlajuk, nemzeti színeik használatát sem.

Bach ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti kormányok vagy a rendezvényszervezők ne korlátozzák a két ország azon sportolóit, akik a sportági világszövetségek engedélyével versenyezhetnek. A szankciókra példa a wimbledoni teniszbajnokság, amelynek szervezői az Egyesült Királyság kormányának utasításait követve – a nemzetközi szövetség pénzbüntetést is kilátásba helyező döntése ellenére – megtiltották Oroszország és Fehéroroszország játékosainak, hogy részt vegyenek az idei Grand Slam-viadalon.

A NOB négy nappal az ukrajnai háború kirobbanása után, február 28-án javasolta a nemzetközi szövetségeknek, hogy versenyeikről tiltsák ki az orosz és fehérorosz sportolókat, illetve tisztségviselőket.

Borítókép: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke felszólal a 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 20-án. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában