Ország-világ

2004.10.28. 06:46

A kekeckedés kockázatai

Az ellenzéki párt megszólalásai mögött bonyolult játékrendet lehet felfedezni.

TOÓT H. ZSOLT

A FIDESZ EGYSZERRE IGYEKSZIK megtartani saját törzsközönségét, s biztató képet mutatni a bizonytalanoknak. Most azonban megbomlott e játék rendje. A Fidesz két, a közvéleményt foglalkoztató ügyben is egyformán viselkedett. Csak a saját törzsközönségének tetsző szólamokat hangoztatta, nem törődve azzal, milyen hatást vált ki így a bizonytalanokban.
A sorkötelezettség és a testnevelés iskolai osztályozásának eltörlése elleni fellépés magyarázata ugyanaz volt. A Fidesznek formai kifogása támadt azzal szemben, hogy a honvédelmi törvényt az alkotmány módosítása nélkül akarták megváltoztatni, s azzal szemben is, hogy a testnevelés iskolai osztályzásának megszüntetése nem a közoktatási tárca kezdeményezéseként, hanem a költségvetési törvény részeként tűnt fel.
EGY ÁTLAGOS SZAVAZÓPOLGÁR mit sem törődik a jogi finomságokkal. Csak annyit ért: a Fidesz megakadályozta a sorkötelezettség eltörlését, s vitát kezd egy készségtárgy osztályzásának megtartásáért. A párt tábora egyetérthet mindezzel: ők a szigorú katonaéletet és a szigorúan ellenőrzött iskolai testedzést egyaránt megőrzendő értéknek vélik. Az átlagember viszont a formai kifogásokra való hivatkozást egyszerű kekeckedésnek tekinti. Méghozzá olyan kormányzati kezdeményezésekkel szembeni kekeckedésnek, amelyekkel a többség valószínűleg egyetért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában