Ország-világ

2004.10.18. 10:37

Adóprésbe szorítanák a fővárost

Zsidai P.

A vállalkozói kommunális adót megtízszerezné, az iparűzési adót ötven százalékkal emelné Bőhm András. Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője lapunkkal közölte, javaslatait a BKV megmentése érdekében terjesztette be. A célja csak az volt, hogy összegyűljön az a tíz és fél milliárd, amit az állam ugyanakkora összegű tömegközlekedési támogatással egészítene ki.
Ennek ellentmond, hogy az iparűzési adó emelése túlmutat a BKV jelenlegi negyvenhárommilliárdos hiányán, körülbelül hetvenmilliárd többletbevételt hozna. Az MSZP a hét végén tudatta, nem fogja megszavazni javaslatait. A budapesti iparkamara szintén tiltakozott.
Bőhmnek azonban más ötletei is vannak a bevételek növelésére. Egy másik módosító javaslata szerint az iparűzési adóval együtt valamennyi adó emelését javasolja.
Hutiray Gyula (Fidesz-MKDSZ), a főváros pénzügyi bizottsága tagja úgy számol, ez akár százmilliárd forint többletet is hozhat a fővárosnak. Bőhm javaslata abban a tekintetben is új, hogy az iparűzési adó és a kommunális adó beszedését a kerületek helyett a fővárosra bízná.
– Ha elfogadná a parlament, ismét a főváros javára döntene a kerületekkel szemben – mondta a Reggelnek Hutiray.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában