Ország-világ

2004.10.19. 01:38

Egyszerűsített eljárás

Az új alapszerződést az olaszok egyszerű törvénynyel erősítenék meg, mert egy népszavazás esetleg komoly belpolitikai problémákat okozna.

Toronyi A.

Képlékeny szakaszban vannak az olasz alkotmány éppen módosítandó cikkelyei. Rómának ezért vált sürgőssé: a törvényhozók rekordidő alatt iktatnák törvénybe az unió alkotmányát.
Az olasz ellenzék jelentős része is támogatja a június 18-án, Brüsszelben véglegesített szöveg elfogadását. Egyedül a kommunisták okvetetlenkednek, míg a kormányoldalon az Északi Liga emleget kifogásokat. Ezt leszámítva csaknem teljes az egyetértés, s egy népszavazás csak az olasz elsőséget kérdőjelezhetné meg. Azt követően, hogy Rómában október 29-én az EU-tagállamok aláírják az új szerződést, Róma elsőként ratifikálhatná azt – írja a Corriere della Sera című napilap. A kormány így november első napjaiban már a törvényhozás elé terjesztheti. Az alkotmányos törvényekre ugyanakkor mindkét háznak rá kellene bólintania három hónapon belül. A törvény elfogadása így kis sietséggel lehetséges lenne még az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában