Ország-világ

2004.10.18. 09:47

Független és erős Alkotmánybíróság?

"Független és erős Alkotmánybíróságot szeretnénk, olyat, amely működési feltételeiben nem korlátozott, hanem kiteljesített" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Holló Andrással, az Alkotmánybíróság elnökével.

BAMA

 [caption id="" align="alignleft" width="110"] Gyurcsány Ferenc
[/caption] 
   Gyurcsány Ferenc hozzátette, arra fogja ösztönözni a parlamenti pártokat, hogy "nagyvonalú, a köztársaság működésének alapigényeire tekintettel lévő magatartással igyekezzenek mielőbb egyezségre jutni abban, hogy kik legyenek az újonnan megválasztott alkotmánybírók". "Ebben a politikai kisszerűség és szűkkeblűség rossz tanácsadó".
   Minden olyan kísérlet, amely az Alkotmánybíróságot be akarja vonni a pártpolitikába, árt a demokratikus köztársaság eszményének - fűzte hozzá a miniszterelnök. Közölte: támogatja az Alkotmánybíróság azon igényét, hogy minél teljesebb legyen a testület jogkörének és feladatkörének alkotmánybeli szabályozása.
   Az Alkotmánybíróság elnökénél tett látogatása abba a sorba illeszkedik, amelynek során a köztársaság alapintézményeinek vezetőit látogatja meg - közölte a kormányfő. Elmondta: fontos, hogy a miniszterelnök látogat és nem fordítva, mert "az kell, hogy ezen intézmények érzékeljék és ezen keresztül az egész ország, hogy aláveti magát a kormányzati hatalom, a végrehajtó hatalom ennek az alkotmányos szabályegyüttesnek, nem gondolja azt, hogy fölötte áll ezen intézményeknek (...), hogy bármilyen módon lehetősége van ezek tevékenységére, alkotmányos jogaik gyakorlására nyomást gyakorolni".
   A látogatások célja, hogy nyilvánvalóvá tegye a jelenlegi kormány elkötelezett a köztársaság alapintézményeinek együttműködésében, és az alkotmányos elvek és értékek biztosításában. Cél továbbá az is: arról biztosítsa ezen intézményeket, hogy egyenrangú partneri viszonyra törekszik, valamint, hogy természetesnek tekinti az állami hatalom osztottságát, ahol a kormányzat csak egy ellensúlyokkal körülbástyázott részhatalmat birtokol - mondta. 
  [caption id="" align="alignleft" width="110"] Holló András
[/caption]
   Holló András közölte: az Alkotmánybíróság működése és függetlensége szempontjából hasonló elveket vallanak a miniszterelnökkel. A jogállam érdeke, hogy független, erős és minőségi működést produkáló Alkotmánybíróság működjön Magyarországon - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában