Ország-világ

2004.10.29. 09:19

Fűszerpaprika-helyzetkép

A magyarországi üzletek és éttermek zöméből a szerdán bejelentett fűszerpaprika-forgalmazási kormánytilalom nyomán csütörtökre eltűntek a polcokról, illetve az étlapokról a fűszerpaprika-őrlemények, valamint az azt tartalmazó fűszerkeverékek és ételek; a rendőrség ugyanakkor eljárást indított ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés gyanújával.

BAMA

Semmiféle egészségkárosodással nem kell számolnia azoknak, akik a megengedettnél nagyobb aflatoxin- vagy ohratoxin-tartalmú fűszerpaprikát fogyasztanak, ennek ellenére az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt javasolja, hogy ha nem visszakereshető a gyártási tétel, akkor a lakosság inkább ne használja az otthon található fűszerpaprikát - közölte az országos tiszti főorvos rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön.

Bujdosó László hangsúlyozta: az étkezéskor használt fűszerpaprika mennyisége annyira kicsi, hogy nem kell mérgezés tüneteire számítani. 
Mint mondta: az ÁNTSZ három laboratóriumában végzik folyamatosan  a különböző fűszerpaprika-tartalmú készítmények vizsgálatát.

A főorvos közölte: az ÁNTSZ nem kezdeményezi egyik gyártó vagy  forgalmazó működési engedélyének felfüggesztését sem, de ismeretlen  tettes ellen feljelentést tettek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon  a lakosság egészségének tömeges és gondatlan veszélyeztetése miatt.

E bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást a rendőrség. Az országos tiszti főorvos, Bujdosó László feljelentése csütörtökön érkezett meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, és ennek alapján elrendelték a nyomozást.

Az érintett termékek forgalomból való kivonása annak ellenére országosan megtörtént, hogy sok helyre nem jutott el hivatalos tájékoztatás, és az üzletvezetők csak a médiából értesültek a fejleményekről. 

Dékány Ferenc, a Csabahús Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta a sajtót, hogy a csabai kolbász gyártását - amelyhez elengedhetetlen  az őrölt paprika felhasználása - nem állították le, mivel évek óta  olyan feldolgozótól vásárolják az alapanyagot, amely folyamatosan  bevizsgálja a termékét. 

A Tesco és az Auchan áruházlánc, illetve a Spar bolthálózat üzleteiben már szerda éjjelre eltávolították a polcokról az egészségügyi tárca rendeletében megjelölt, gyaníthatóan egészségre káros anyaggal fertőzött termékeket.

Budapesten az V. kerületi Váci utca egyik delikátesz üzletének  eladója elmondta, hogy a dolog nagyon érzékenyen érinti az üzletet,  mert paprikából és szalámiból adnak el a legtöbbet. 

Hajdú-Bihar kereskedelmi és vendéglátó egységeiben szinte kizárólag a sajtóból értesültek a paprika forgalomból való kivonásáról.

A székesfehérvári gyermekintézmények étkeztetését végző cég
is törölte a fűszerpaprika felhasználásával készült ételeket az  óvodai, iskolai étlapokról. A Nógrád megyei, rétsági Anna étteremben az ételek felét törölni  kellett az étlapról, értesültünk az étterem dolgozóitól.

Néhány óra alatt közel ezren kértek felvilágosítást a kormány döntése nyomán elrendelt paprikafogyasztási tilalomról csütörtökön reggel az Országos Mentőszolgálat által működtetett telefonvonalon.

A dr. Info néven, és ennek megfelelő telefonszámmal (06-40-dri-nfo,
azaz 06-40-374-636) működő szolgáltatás a mentőszolgálat  rendszeréhez kapcsolva lehetővé teszi akár tucatnyi munkaállomás azonnali készenlétbe állítását egy, tömegesen érkező kérdéseket
eredményező, rendkívüli helyzet esetén.

A tájékoztató szolgálat az interneten is elérhető a www.drinfo.hu címen, illetve szintén felvilágosítással szolgál az ÁNTSZ honlapja, amely a
www.antsz.hu címen érhető el.

A Szegedi Paprika Rt. fogyasztói elnézését kéri és bízik benne,  hogy termékei rövid időn belül visszakerülhetnek az áruházak  polcaira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában